VESTI FK Čukarički

Igor Matić: Čukarički mora da ima svoj DNK i prepoznatljivu filozofiju igre--

Igor Matić: Čukarički mora da ima svoj DNK i prepoznatljivu filozofiju igre

Čukarički je od dolaska Dragana Obradovića na mesto predsednika kluba postao prepoznatljiv po Omladinskoj školi. Jedan od osnovnih zahteva svim trenerima u prvom timu je da u ekipi uvek ima što više igrača koji su prošli školu kluba sa Banovog brda.

To je i dalje osnovni cilj u svim mlađim kategorijama, čiji je direktor nekadašnji prvotimac i kapiten tima koji je doneo prvi veliki trofej u Čukarički, namenjen pobedniku Kupa Srbije, Igor Matić. U specifičnoj godini koja je na izmaku, a koju je obeležila pandemija virusa COVID-19, dirketor Omladinske škole je bio delimično zadovoljan.

- Bilo je dobrih stvari, ako se vratimo na čitavu godinu. Nama je i dalje osnovni cilj isti, da što više igrača uđe u prvi tim, da napravimo što više igrača za najjaču konkurenciju. Takođe, Omladinska škola je došla do nivoa da ima dobre rezultate. Posebno smo vodili računa ove sezone o individualnom kvalitetu igrača. U dogovoru sa kondicionim trenerom prvog tima Milovanom Kneževićem i njegovim saradnicima, napravili smo grupu najtalentovanijih dečaka koji rade individualno, dva puta nedeljno. Treneri takođe u svoj rad sve više pažnje obraćaju na individualni rad igrača. Na taj način želimo da igrači što lakše dođu u prvi tim – kazao je na početku razgovora Igor Matić.

Ipak, napomenuo je da je bilo i stvari koje su morale da budu na višem nivou.

- Nikad ne potenciram rezultat, ali definitivno od ove dece moramo da pravimo takmičare. Ako pričamo o kadeti i omladincima, posebno. Konkretno, nisam zadovoljan sa rezultatima omladinske selekcije. Imali smo sastanke sa tim momcima, njihovim trenerima. Znajući njihov kapacitet i talenat, uz dodatak da su gotovo svi starteri reprezentativci Srbije u svojim kategorijama, šesto mesto u Omladinskoj ligi ne zadovoljava niti njihove niti ambicije kluba. Pred početak sezone momci su sami kazali da misle da zaslužuju da budu prvi i da osvoje titulu. Kazao sam im da i ja verujem u njih, na osnovu njihovog potencijala smatrao sam da to mogu. Ali, jednostavno, to treba pokazati i na terenu. Reči i dela su dve različite stvari.

Nadovezao se Matić na ovu priču, i to sa konkretnim detaljima, bez ikakvog „uvijanja“.

- Uvek treba izvući pouke, videti šta je razlog tome. Mislim da nisu bili tim, da nisu bili kolektiv. Ovo sve sam već njima kazao. Smatram da su najtalentovanija generacija u klubu, u to sam siguran. Ipak, za uspeh jednog tima potreban je timski duh, timska atmosfera. Ekipu ne čini pojedinac, već grupa igrača koja se uklopi u kolektiv. Oni su noseća selekcija u Omladinskoj školi. Lično, nisam u potpunosti zadovoljan jedino tom selekcijom, ali i dalje verujem u njih. Nama je cilj da oni dođu na veliku scenu. Definitivno je problem što je svako od tih momaka negde ubacivao svoj ego, iz nedelje u nedelju je neko iskakao. Napravili smo sastanak, ostavili te stvari po strani, normalno da od naredne polusezone moramo te stvari da ispravljamo i da se greške ne ponavljaju.

Matić je potom pričao i o ostalim mlađim selekcijama u klubu, sa naglaskom na kadete i mlađe kadete.

- Kadeti su do pred kraj sezone bili prvi na tabeli. Oni su u kontunuitetu pružali dobre rezultate. Možda nemaju baš takav individualni kvalitet kao što ima generacija momaka rođenih 2002. i 2003. godine, ali su imali timski duh i sjajnu atmosferu. Sada treba da nastave na isti način. Mlađi kadeti su zaista bili dominantni. Uvek su najbolji parametar za ono što neka generacija učini i koliko vredi mečevi protiv večitih rivala, posebno u ovim beogradskim ligama. Utakmica protiv Partizana, koju smo dobili sa 6:1, jeste primer kako treba da izgledaju sve selekcije u Omladinskoj školi. Brzi, atraktivni, sa mnogo šansi, napadački fudbal... Baš sam pričao sa trenerima, svima sam kazao da pogledaju tu utakmicu, da je to smer i pravac kako treba da izgleda Čukarički u svim selekcijama. Voleo bih da tako bude i u prvom timu – istakao je direktor Omladinske škole Čukaričkog.

Nekadašnji kapiten Brđana je potom govorio o stvarima za koje bi voleo da se promene, odnosno o činjenici da bi Čukarički kao tim koji teži da bude među najboljima, morao da ima prepoznatvljiv stil igre.

- Upravo to je DNK i filozifija fudbala koji Čukarički treba da igra. Svaki trener koji je u našem klubu ima svoj kvalitet i nije slučajno što je tu. Pokušaćemo od januara, a pričao sam i sa direktorima u klubu i sa vlasnikom Obradovićem, da svi imaju iste zahteve i na isti način da igraju. A to je upravo napadački fudbal, sa visokim presingom, dva-tri ulaska u igru, apsolutna kontrola utakmice, 65-70 odsto poseda. Siguran sam da to mi možemo, klub smo koji ima selektiranu decu, reprezentativce, obučene igrače. Insistiraću na tim stvarima. U redu, ne moraju da igraju svi u istim formacijama, ali moraju da ima istu filozofiju, da igraju fudbal na isti način. Kad sutra dođe neko da gleda Čukarički, mora to da vidi – kazao je Matić, koji je potom dodao:

- Mora da se promeni i način treniranja. Gledamo evropski fudbal, jednostavno umro je defanzivni stil igranja. Pogledajte Italijane, igrali su „katanaćo“, stanu pozadi. Sada su svi počeli da igraju visoko, moderno, atraktivno, svi ulaze u igru, po cenu greške. Iako se izgubi utakmica, nemamo problem kao u prvom timu, gde se traži rezultat. Rizik mora da se preuzme, da obučimo igrače da mogu da igraju na visokom nivou. Dođemo u situaciju da „lupetamo“ po lopti, da udaramo 50 dugih lopti, to ne želim. Siguran sam da ćemo uspeti te stvari da promenimo. Ko ne bude hteo da se promeni, neće biti u Čukaričkom. Da li sam to ja ili neko drugi... Imam podršku čitavog Upravnog odbora i ponavljam, siguran sam da to ovde može da se uradi. Parametar treba da nam budu najbolji, Bajern, PSŽ. U redu, reći će mnogi da oni imaju vrhunske igrače i da im je lako da to urade. Ali, mi imamo za Srbiju i naš omladinski fudbal bolje igrače od ostalih. Možda protiv Zvezde i Partizana nećemo moći da imamo posed od 60-70 odsto, ali ne želim da dođem u situaciju da se prilagođavamo protivniku. Ove sezone Čukarički u prvom timu ima spoj mladosti i iskustva.

Matića smo pitali da li je zadovoljan broje i ulogom mladih prvotimaca.

- Brojem igrača jesam, ali ne njihovom ulogom, niti sa njihovim igrama u potpunosti. Nije fraza, zaista je prelazak iz omladinskog u seniorski fudbal težak i nepredvidiv. „Gori“ svaka utakmica, imamo pritisak rezultata, Čukarički juri plasman u Evropu. Svako od tih momaka mora da da sve od sebe na terenu, da zahteva od sebe više. Ne govorim pojedinačno sad, već kompletno moraju da traže više sami od sebe. Sada im je lakše nego kad sam ja bio mlad igrač. I ako dobiju nekad pet minuta, treba da im bude dovoljno da pokažu velike stvari na terenu. Imaju ogromnu podršku kluba, na njima je da naprave iskorak, da naprave razliku, da rešavaju utakmice, daju ili nameste gol. I tržište je takvo, iz Srbiju skoro da niko neće da kupi igrača koji ima 24-25 godina. To je plus za te momke koji su „bonus“ igrači – kazao je Matić, uz napomenu da je jasno šta ti momci treba da pokažu:

- Ključ svega je u karakteru i mentalitetu. Kroz karijeru sam igrao sa vrhunskim igračima, od Vidića, Ivanovića, Tošića, Biševca, Lazovića, Delibašića... Da ne nabrajam, zaboraviću nekoga, uglavnom, svi su oni imali fantastičan karakter, iako možda nisu bili ekstratalentovani. Definitivno je to broj jedan, da budeš pobednik, da želiš više, bolje. To pokušavam da prenesem svoje znanje deci, da znaju šta ih čeka.

Tradicija je da omladinski tim ide na pripreme sa prvotimcima. Ove zime, zbog specifične situacije, to neće biti moguće, ali će put Antalije krenuti desetak najtalentovanijih momaka, gro omladinaca i nekoliko kadeta.

- To će biti lepa šansa za te momke da skrenu pažnju na sebe. Moraju da veruju da su bolji od drugih, da pokažu karakter. Svesni smo da neće svi moći u prvi tim, pa je ovo poruka i za roditelje. Ako i ne naprave fudbalsku karijeru, treba da se obrazuju, da nauče strane jezike, da rade na sebi.

U klubu sa Banovog brda spremaju i novine, u potrazi su za razvojnim timom, u kojem bi igrali momci „izlaznog godišta“, odnosno najtalentovaniji iz omladinskog pogona.

- Možda je ključ svega da imamo razvojni klub, sa svojim trenerom. Evo, sad dolazi sedam-osam dečaka koji su 2002. godište, potom iz sledeće generacije još toliko. Čak imamo dečake u kadetima koji su spremni za viši nivo. To je prioritet prioriteta. Treba da vidimo gde ćemo sa svim tim igračima. Jeste da imamo odličnu saradnju sa IMT-om, ali ne mogu svi tamo da igraju. Plašim se da ne izgubimo talentovanu decu. Idealno bi bilo da nastupa u Srpskoj ligi. Mi već sad imamo dečake koji su spremni za seniorski fudbal. Eto, na primer, Drezgić, Ergelaš, Rogan, uostalom svi koji su reprezentativci. Voleo bih sve da ih gledam u prvom timu, siguran sam da imaju kvalitet za Čukarički, sto posto siguran. Bitno je da ih usmerimo šest meseci, da se prilagode za seniorski fudbal – zaključio je Igor Matić, direktor Omladinske škole Brđana.

Komentari (0)

Napiši Komentar