VESTI FK Čukarički

Vladimir Matijašević: Nadam se i proleću u Evropi--

Vladimir Matijašević: Nadam se i proleću u Evropi

Čukarički je odigrao fenomenalnuu sezonu. Nije prvi put tim sa Banovog brda osvojio treće mesto u Super ligi Srbije, ali je to učinio u istorijskoj sezoni za srpski fudbal, u prvoj u kojoj će naša zemlja imati pet predstavnika na evropskoj sceni, od toga sigurna tri u grupnoj fazi. Brđani, koji su ujedno igrali i finale Kupa Srbije, obezbedili su nastup u plej-ofu za Ligu Evrope i najmanje učešće u grupnoj fazi Lige konferencije, što će biti najbolji rezultat kluba osnovanog još 1926. godine na evropskoj sceni.

– Prezadovoljan sam, jer smo završili sezonu sa istim brojem bodova kao ekipa iz Bačke Topole. Realno, TSC je igrao lepši bolji fudbal od nas i ne mogu to da zanemarim. Zaslužili su da budu ispred nas. Pričao sam da mi je želja da razdvojim Zvezdu i Partizan, ali nisam računao da će još neko da se ubaci – kazao je Vladimir Matijašević, sportski direktor Čukaričkog. Priznaje Matijašević da nije bio zadovoljan na početku sezone:

- Ovde nema nikakve magije, već samo rad, red i disciplina. Bilo je promena, otišli su oni koji su nezadovoljni i sada će da bude tako. Napravili smo izmene u igračkom kadru, moram da pohvalim i Radovana Pankova uz kog su napredovali svi u odbrani, pre svih Drezgić, zatim Rogan. Tačno je da smo napravili istorijski uspeh zbog grupne faze, ali treći smo kao i ranijih godina.

Nije dobro počeo sezonu Čukarički, ali je na kraju stigao do uspeha. Čini se da su Brđani bili najbolji kada je najpotrebnije u finišu sezone.

– Na utakmicama na kojima nismo bili dobri, individualno smo ih rešavali, tu mislim na Docića, Ivanovića, Stojanovića… Ima zaista mnogo igrača koji mogu na taj kvalitet da nam donesu. Što se tiče mladih, dobijali su šansu i ove sezone, jer živimo od njih i mnogo ulažemo u omladinsku školu. Od toga nećemo odustati. Tako smo prvog dana odlučili, sa predsednikom Draganom Obradovićem, sada i direktorom Goranom Grkinićem. Nema sumnje da će se Čukarički pojačati jer za tri fronta mora da postoji i ozbiljan igrački kadar. Nema sumnje da će nekolicina i otići. Badamosi ima ponude, mladi Serafimović takođe.

Ipak, igrački kadar se neće baš mnogo menjati.

– Moramo da dovedemo tri do pet pojačanja, jaka, brza, agresivna. Jedno smo već rešili i to će uskoro da bude poznato. Baziramo se na strane igrače, ali će nam budžet biti kao i ove godine, neće prelazi tu cifru od oko pet miliona evra. Biće širi igrački kadar, da nismo imali igrače koji sa klupe donose prednost, ne bismo uspeli ovo. Ne krije sportski direktor i koje pozicije konkretno će pojačati klub za narednu sezonu. - Gledamo, da dovedemo još jednog defanzivnog veznog koji može da igra tu sa Docićem i Sisokom zatim ćemo dovesti još jednog bočnog, brzog igrača. Još jednog ili dva špica, sve zavisi ako ode Badamosi. Stvarno ćemo da gledamo čak i možda desetku da dovedemo. Svi moraju da imaju brzinu, snagu, jer po meni nemamo šta da tražimo u Ligu konferencija ako toga nema.

Trenutno je već pet stranaca igra na Banovom brdu, a ne mogu svi na teren, tako da će neko od njih morati i da ode.

– Ibrahim Ndiaje će nadam se dobiti državljanstvo, jer ima sve uslove. Što se tiče Samuela Ovusua moguće da će otići. Imamo ponudu za Badamosija, to će vrlo brzo da bude poznato. Brazilca Ričarda smo doveli na poverenje na prijateljskoj osnovi. Mnogi su mi rekli da nekad mora da se čeka i dve godine za Brazilca, ali ne mogu toliko. Šest meseci mogu i videćemo na pripremama kakav će biti i šta ćemo dalje. Greške se dešavaju, ali ono što je naš skaut video i što smo mi, on ima kvalitet.

Jedan od onih koji bi mogao da ode je i mladi Vojin Serafimović.

– Mlad igrač koji je do juče bio u omladincima. Vidimo talenat, ali je sve na njemu. Glava je čudo. Levi štoper sa tom visinom i levom nogom. Moguće je da ode, ali do januara sigurno neće. To je uvek rizik. Možete da ga prodate sad, a da on odigra odlično i skoči mu cena.

Čukarički će sigurno sa pozajmice vratiti nekoliko igrača, među kojima je tandem iz Novog Pazara.

– Vidosavljević je dobro odigrao u Radničkom iz Kragujevca, čekamo njegove agente, da vidimo šta će biti. Cilj nam je da vratimo Bojicu Nikčevića, ako dobije ponudu iz inostranstva nećemo ga kočiti. Mitar Ergelaš se vraća na početak priprema. Sa Železničarom imamo dobru saradnju tako da Dario Grgić ostaje u Pančevu. Što se tiče momaka iz Vršca, videćemo. Ko god je otišao i nije odigrao dobro, neće se vratiti.

Potvrdio je mladi Vladimir Lučić da će sa Crvenom zvezdom na pripreme.

– Lučića smo vratili. Mi smo ga otkupili, oni su imali pravo reotkupa. Imamo dogovor sa Zvezdom, ako ne bude ostao tamo, vratiće se kod nas.

Osvrnuo se zatim Matijašević i na učinak ostalih mladih igrača u timu Čukaričkog.

– Uroš Drezgić je pokazao najveću dozu stabilnosti, a pre njega Bojan Kovačević u jesenjem delu sezone. Lakše je naravno bilo Drezgiću sa Pankovim, nego kad su oba mlada štopera. Zadovoljan sam, ali moraju više pogotovo Kovačević. Od Mihajla Spasojevića sam očekivao više, ali nije dobio minutažu, zadovoljan sam kako je igrao Viktor Rogan. Nadam se da će sledeće godine iz omladinske škole izaći dosta igrača. U tom uzrastu nam nisu cilj trofeji, nego da izbacimo igrača.

Osvrnuo se potom Matijašević i na trenutak, kad je Čukarički došao do ključne pobede za treće mesto:

– Pobeda protiv Partizana je definitivno bila presudna. Nisu crno-beli zaboravili da igraju fudbal, jednostavno više je to bilo do situacije u klubu. Ne jednom već su dva puta morali na “crtu” Brđani, Partizanu i Vojvodini.

Oba puta su bili uspešni, što ih je možda i koštalo u finalu Kupa Srbije.

- Imamo dobar odnos sa svima, ali je smešno da jedna pravila važe za kup, a druga za prvenstvo. Rekao sam to. Čukarički treba da bude zaštićen iz svakog ugla jer je privatni klub. Ne mislim zaštićen da nam neko nešto pomaže, samo kažem čisto, pošteno, radite. Da li ćemo biti osmi, prvi, deveti, to nije stvar nikoga, već nas koji radimo ovde. Naši igrači su u te dve utakmice pokazali karakter i na tome im svaka čast. Što se tiče odnosa sa klubovima, mi imamo super sa svima. Ljudi iz Vojvodine su nas dočekali i ispratili zaista gospodski.

Pričao je još pre nekoliko sezona Matijašević da mu je cilj da razdvoji Crvenu zvezdu i Partizan, a sledeći cilj mogla bi da bude i titula.

– Mnogo je daleko, realno. Ovo se sada desilo Partizanu, pa ko zna kad. Uvek bih voleo da iskočimo i budemo drugi. Ne zbog Lige Evrope. To se piše i pamti. Moramo da se izborimo da uzmemo neke bodove da napravimo bolji rejting da bi sledeće sezone bilo lakše. Bilo bi dobro da Partizan i Vojvodina uđu u grupnu fazu Lige konferencije. Nama će sledeće sezone biti isti prioriteti, Evropa i mladi igrači.

Ne krije sportski direktor Čukaričkog da mu smeta kada neko kaže da je Čukarički veštački klub.

– Šta je veštačko, što igramo svake godinu Evropu i ne pobedimo Hamarbi? To je sve neiskustvo, odeš tamo pred 15.000 ljudi, namesti se. Setim se kad smo izgubili od Zvezde sa 3:0 rekli su da smo ih pustili. Pa što nas Zvezda nije pustila kada nam je trebalo? Mi smo tada imali prodatog Badamosija, došao je Soči. Dečko nije išao u karantin i onda kada smo opet pričali desilo se nešto i on je ostao. Miladin Stevanović se povredio uveče pred utakmicu, a Aleksa Janković na zagrevanju. Odete bez trojice igrača i oni kažu da smo ih pustili. Jedan prijatelj koji navija za Partizan me je pitao tada, da li smo odmarali ekipu za Kolubaru. Morao sam da mu napišem i pitam ga, da li je Partizan odmarao igrače protiv Mladosti GAT sa sledeću utakmicu. Čukarički ne zanima niko. Volim da imamo sa svima prijateljski odnos, ali na terenu je drugačije.

Pokušaće prvo Brđani da dođu Lige Evrope, ali jednostavno lakih rivala nema. Tu su Olimpijakos, Lugano, dok bi u grupnoj fazi Lige konferencije mogao da ih sačeka čak i Juventus.

– Lakih rivala tamo nema. Možda je bolje da dođe neki protivnik iz Nemačke. Juventus ne, ne igraju neki fudbal. Priželjkujem klubove iz Nemačke, Švajcarske. Pitanje je i šta je tu lakše? Da dođe Đurgarden i da nam pet golova? Nadam se uvek najboljem, pa i proleću u Evropi. Nama je bolje da igramo Ligu konferencija, naravno voleo bih da uđemo u Ligu Evrope, ipak, moramo da probamo da uzmemo i neki bod za srpski fudbal.

Uprkos uspehu, Brđani ne odustaju od ideje da rastu iz godine u godinu i napreduju.

– U finalu kupa smo odigrali bez petorice i “izginuli”. Ovo je privatan klub koji se sam finansira. Svake godine dižemo lestvicu i cilj je da tako bude ubuduće. Jednostavno, mi smo kao jedna mala porodica. Sad da li ćemo biti mi treći, peti, drugi, ne zavisi samo od nas, zavisi i od drugih – zaključio je Matijašević.

Ne krije Matijašević, baš kao ni trener Kerkez da se nisu u svemu baš i stalno slagali tokom sezone.

– Rekao sam tada i sada ću. Bez uspešnih rezultata, a nekad i sa njima, trener ne ostaje, što se videlo u Zvezdi. Sa Kerkezom smo u decembru i januaru pričali o problemima i prevazišli smo ih. On je radio u jednom klubu na Kipru, nije promenio deset. Za sada nalazimo rešenja, imali smo rezultat, ali moramo još da rastemo. Kad dođe predsednik Obradović, pričaćemo o svemu dalje.

Brđane čeka i rekonstrukcija stadiona, pa će evropske utakmice igrati u Loznici.

– To će ići parcijalno. Prvo ćemo krenuti uskoro sa završetkom zapadne tribine i spoljnim radovima. Potom teren, planiramo hibridnu travu, nadam se da će to biti brzo. Izabrali smo Loznicu za Evropu, ali i tamo bi trebalo sve da se poklopi. Pre svega da se završe radovi, zatim i da nam UEFA dozvoli jer smo prijavili Marakanu. To sve mora papirološki da se sredi, zbog rute i ostalih stvari. Nismo razmišljali da Super ligu igramo van Beograda. Nenormalno je da igramo negde, jer moramo da prebacimo ceo klub. Moramo da budemo u Beogradu ili blizu negde. Sada će se raditi grubi radovi, a možda da ostatak sačeka sa radovima. Zapadna tribina će biti proširena, planira je i treća tribina ka veštačkoj travi, četvrta se za sada ne planira.

Komentari (0)

Napiši Komentar