VESTI FK Čukarički

Vladimir Kožul: Nova generacija kadeta, ali ambicije ostaju iste, one najviše--

Vladimir Kožul: Nova generacija kadeta, ali ambicije ostaju iste, one najviše

Seniori Čukaričkog iza sebe imaju četiri odigrane utakmice u Super ligi, a od subote će sa takmičarskim mečevima početi i mlađe kategorije, startuju omladinska i kadetska liga Srbije. Prošlog vikenda imali ste priliku da pročitate intervju sa Veličkom Kaplanovićem, šefom struke omladinske selekcije belo-crnih, svoja očekivanja pred početak sezone izneo je i Vladimir Kožul, prvi trener kadeta.

- Dobro smo odradili pripreme, ali ne bih se toliko obazirao na rezultate u tom periodu, iako smo pobeđivali u svim mečevima, što opet nije bez značaja. Važnije je ipak da smo se brzo prebacili na Zlatibor i da smo u potpunosti uspeli da odradimo sve što smo planirali. Na utakmicama smo videli koje su nam mane i nedostaci, ali smo te mečeve igrali “iz umora”, na nekog se to odrazilo manje, na nekog više. Uglavnom, zadovoljan sam kako su momci prihvatili neke stvari. Ne reaguju u ovom uzrastu svi isto kad su pripreme i kad su takmičarski mečevi, po tome se i gleda koji su igrači perspektivniji u odabiru za prvi tim.

Generalku su kadeti Čukaričkog imali protiv mlađih omladinaca Novog Sada, u tom meču Brđani su slavili sa 5:0. Prvi rival u subotu (11,45 časova) na veštačkom terenu u Rakovici biće kragujevačka ekipa Apolon 4.

- I prošle godine smo sa njima igrali u prvom kolu. Ali, ovo su sada nove generacije momaka, 2002. godišta. Ne poznajemo ih još uvek, ali znamo sistem rada Apolona. Vode ih momci koji su ranije bili u Radničkom, svoj posao odlično rade, tamo je sve najbolje što Kragujevac ima, izuzetno su organizovani.

Kadeti Čukaričkog su konstantno u vrhu tabele, u prethodnih četiri-pet sezona najlošiji plasman je bio peto mesto... Kakve su ambicije u ovoj sezoni? - Kazao sam već da je ovo nova generacija momaka, ali imamo najviše ciljeve, uz naravno onaj najbitniji, da stvaramo igrače za prvi tim. Ako se to poklopi i sa rezultatima, tim bolje. Talenata imamo, to je ono najbitnije, ostaje nam da dobro radimo. Crta se uvek podvlači na kraju – rekao je Kožul.

Ima li u Čukaričkom momaka sa strane, kako uopšte teče odabir i dovođenje talenata u klub?

- Na početku nam je bilo zaista teško da pariramo ostalim klubovima. Kako je vreme prolazilo, sada je sve lakše, slobodno mogu da kažem da smo mi neki treći filter trenutno, posle Zvezde i Partizana. Uvek kad igrač dolazi, pogleda ga nekoliko trenera, svoje mišljenje da i direktor, pa momak dođe na probu. U odabiru ne smemo da grešimo, s obzirom da sve mnogo košta, ti momci zaista moraju da budu pojačanja.

Prošle sezone Crvena zvezda i Partizan su bili dominantni. Koji je razlog za to?

- Imaju fond od 30-40 igrača, jednostavno njima je lakše, pokupe svu najtalentovaniju decu. Tvrdim da smo već organizaciono ispred njih, ali u manjim sredinama, odakle i dolazi najviše talentovane dece, još uvek su Crvena zvezda i Partizan prvi izbor. Od ranije imaju razgranatiju mrežu i to je bila njihova prednost. Ali, i to se polako menja, već im u dobroj meri pariramo, a i roditelji su shvatili da njihova deca kod nas imaju sve potrebne uslove za razvoj. Imamo i mi svoje “kanale”, svoje ljude, nude nam igrače...

Ipak, Čukarički je klub iz Beograda. Koliko su ovde deca zainteresovana za fudbal?

- Ima svugde talenata, ima naravno i beogradske dece koja imaju usađen pobednički mentalitet. Razlika u odnosu na ranija vremena je ta što je sada kasno da se sa treninzima počne sa, na primer, 15 godina. Kad dođe dete u tim godinama, ono je debelo zakasnilo sa nekim stvarima. Malo ko sada igra fudbal na ulici, neke druge stvari su uzele maha. To svakako menja i naše metode rada na treninzima, moramo da osmišljavamo nove stvari.

Kontuniutet uspešnih rezultata mlađih kategorija i stvaranja igrača za prvi tim ogleda se i u radu Vladimira Kožula u Čukaričkom. Koliko ste vi zadovoljni onim što vam je klub pružio?

- Prezadovoljan! Ovde sam od početka, već sedam godina. Kad sam došao, naša selektivna moć je bila minimalna, kroz sve ove godine smo zajedno mnogo napredovali. Počeo sam sa generacijom 1998, sa kojom je Mihajlo Jurasović bio šampion, u kojoj su bili Milojević, Šarić i neki drugi momci... Na Banovom brdu imam mnogo uslova za napredovanje, a to je sve klub obezbedio. Bio sam u Romi sa nekoliko igrača, u Salcburgu, igrali smo protiv Mančester sitija, boravio sam u Španiji, zaista je bilo šta da se vidi i nauči. Sad završavam profi licencu, moj cilj je seniorski fudbal. Već 11 godina radim sa mlađim kategorijama, ovo bi bio neki logičan sled okolnosti – istakao je Kožul.

Komentari (0)

Napiši Komentar