VESTI FK Čukarički

Najbolji dribler Super lige Aleksa Janković: Zbog Robinja nosim broj 70 na dresu-AleksaJanković-

Najbolji dribler Super lige Aleksa Janković: Zbog Robinja nosim broj 70 na dresu

Čukarički ima najboljeg driblera Super lige Srbije. Nije to ništa novo za tim sa Banovog brda, ranije je Veljko Birmančević, sada već potencijalni reprezentativac Srbije i as Malmea, bio na vrhu liste, sada je prema istraživanju Fudbalske opservatorije CIES vodeći po ovom kriterijumu Aleksa Janković.

Ofanzivni vezista Čukaričkog je na vrhu liste sa indeksom 5,66, iza njega u domaćem šampionatu nalaze se Aleksandar Katai (Crvena zvezda, 4,84), Miloš Pantović (Voždovac, 4,24), Mirko Ivanić (Crvena zvezda, 4,06), Đuro Zec (TSC, 3,68), Vasilije Janjić (Radnik 3,33)...

- Slabo čitam vesti, pa sam za ovaj podatak saznao od drugara. Njih nekoliko me je zvalo, poslalo poruke, pa sam tek tada uvideo o čemu se radi. I naravno da prija taj podatak – iskren je bio Aleksa Janković, prvotimac Čukaričkog.

Brđani su uvek imali igrače koji su bili „atipični“, ranije je miljenik publike bio Veljko Birmančević, za njegovog naslednika projektovan je upravo Janković. Ova dvojica momaka se i privatno dobro poznaju, Aleksa je pri prelasku u tabor belo-crnih upravo dobio korisne savete od Birmančevića.

- Pratim Veljkove nastupe i sada, evo večeras će u Malmeu ugostiti ekipu Čelzija u okviru Lige šampiona i sam taj podatak dovoljno govori o tome u kakvog igrača izrasta. Naravno da prijaju poređenja sa njim, ne bih imao ništa protiv da krenem istim stopama u svojoj karijeri. Ali, tek treba da se dokažem u Čukaričkom, ovo mi je prva sezona na Banovom brdu.

I upravo je na startu ove sezone Janković zablistao, posebno se to odnosi na mečeve u Evropi tokom kvalifikacija za Ligu Konferencija.

- Svi pominju taj prvi meč protiv Hamarbija i pobedu od 3:1 u Humskoj, ali smatram da je moj najbolji meč u dresu Čukaričkog protiv azerbejdžanskog Sumgaita, iako je tada na Banovom brdu bilo 0:0. Stvarno sam tada dobro igrao, kao i čitava ekipa, ali nismo imali sreće da pobedimo. Generalno, na startu sezone još uvek nisam bio toliko poznat široj fudbalskoj pub u Srbiji, nisu ljudi ni znali šta da očekuju od mene. Smatram da mogu da pružam partije kao na početku sezone, sigurno i još bolje. Imao sam peh sa povredom, sad se polako vraćam, pomažu mi saigrači, svi iz stručnog štaba, konstantno razgovaram sa šefom Sašom Ilićem – istakao je Janković.

Što se tiče driblanja, činjenica je da treneri u modernom fudbalu ne obraćaju toliko pažnje na ovaj segment igre, već se više baziraju na rezultat.

- Svi su oni kao igrači prošli to – kroz osmeh je kazao Janković, koji je potom nastavio:

- Zbog takvih poteza sam i počeo da treniram fudbal. Znam da nije prijatno kad se izgubi lopta, da protivnik to može lako da kazni. Ali, opet, publika na stadion dolazi baš zbog takvih poteza, voli igrače koji driblaju. To je ono što mene ispunjava, u čemu uživam dok sam na terenu.

Otkrio je Janković i koji igrač mu je bio idol u mladosti.

- Robinjo, dok je igrao u Milanu, zbog njega i nosim broj „70“ na dresu. Uglavnom, volim da gledam brazilske igrače, dopada mi se njihov stil fudbala. Trenutno najviše gledam Nejmara i njegove driblinge.

A Janković je prema istraživanju CIES-a još uvek iza Nejmara, koji ima indeks 6,28, ali je ispred velikih fudbalskih imena. Iza sebe je ostavio, na primer, Kilijana Embapea (PSŽ, 5,33), Vinisijusa Žuniora (Real Madrid, 5,26), Felipea Andersona (Lacio, 5,07)...

Aleksa, koji je i mladi reprezentativac Srbije, protiv Partizana je ušao u igru sa klupe, a svoje minute tražiće i protiv još jednog bivšeg kluba, Voždovca. Mali gradski derbi biće na programu u petak od 16 časova na stadionu na krovu Tržnog centra.

- Polako se vraćam, oporavljam se od povrede. Posle pauze zbog obaveza reprezentacije biću maksimalno spreman. Naravno, tu sam i da uskočim ako bude bilo potrebno protiv Voždovca. Zaista očekujem vrlo dobar meč, po dolasku novog trenera naš naredni rival igra dosta otvorenije, atraktivnije. Nije lako protiv njih, na terenu sa veštačkom travom, svakom protivniku bude vrlo teško, posebno prvih 15-20 minuta. I Čukarički i Voždovac igraju fudbal, očekujem otvoren meč sa dosta šansi. Mnogo bi nam značila pobeda, smatram da je ovo vrlo bitan period šampionata u kojem možemo da se učvrstimo na trećem mestu na tabeli – zaključio je najbolji dribler Super lige Srbije Aleksa Janković.

Komentari (0)

Napiši Komentar