VESTI FK Čukarički

Igor Matić: Imamo ogroman potencijal u mlađim kategorijama Čukaričkog--

Igor Matić: Imamo ogroman potencijal u mlađim kategorijama Čukaričkog

Igor Matić je u Čukaričkom završio bogatu igračku karijeru, a iskustvo sticano u Zemunu, OFK Beogradu, Kaenu, Banatu, Megasportu iz Almatija, Grblju, Mogrenu, Napretku i na Banovom brdu, te u mladoj i olimpijskoj državnoj selekciji, sada koristi na novoj funkciji, direktora omladinske škole Brđana.

- Evo, godinu dana je prošlo od kako sam završio karijeru. Već sam dosta uhodan, prilično sam se fokusirao na svoj novi posao. Mogu da kažem da imamo ogroman potencijal u svim selekcijama. Veoma sam zadovoljan kako to izgleda, posebno kako naši treneri rade. Na nama svima je da radimo planski, sistemski, imamo svetlu budućnost sa ovom decom – optimista je Igor Matić.

U prvom timu Čukaričkog je već nekoliko momaka poniklih u omladinskoj školi, što Matića i njegove saradnike čini ponosnim.

- To je prevashodni cilj svih nas, da guramo decu iz svoje škole. Napravili smo jaku omladinsku školu, evo sada već imamo dosta igrača u prvom timu. U ovom trenutku Đorđević i Tedić su standardni, to je uspeh svih nas. Naravno, ne mogu svi da igraju u svakom trenutku, ali će dobiti šansu.

Prodaja igrača, koliko god ta kovanica surovo zvuči, realnost je srpskog fudbala, pa i Čukaričkog. Svestan je toga i Matić:

- Više niko u Srbiji neće da kupi gotovo proizvod, gotovog igrača. Klub i vlasnik našeg kluba jednostavno mora da živi od transfera, jedini izvor prihoda je, moram tako da je nazovem, prodaja igrača. Nemamo marketing, ulaznice i neke druge stvari, ovo nam je za sada jedini način. Možda nije bio plan da u ovom trenutku imamo toliko mladih momaka. Mogu da se vratim na period kad sam bio igrač, misim da je ovo najmlađi tim Čukaričkog u nekom prethodnom periodu. Imamo mnogo potencijala, mladosti, ali i kvaliteta.

Aleksandar Đorđević je momak koji je zablistao na startu sezone, dobio je i poziv za mladu reprezentaciju Srbije, kojoj na žalost nije mogao da pomogne zbog povrede.

- Đoletu je svakako značilo to što je šest meseci igrao seniorski fudbal, ne samo njemu nego svima koji su bili na pozajmicama. Mogu da govorim iz svog iskustva, veoma je nezgodan prelazak iz omladinskog u seniorski fudbal. Dva su različita sveta talenat i takmičnje, profesionalizam. Đorđević je osetio seniorski fudbal. Ne mogu da kažem da nisam očekivao, znajući njegove sposobnosti. Mladi igrač kad dobije šansu mora to da opravda, da donese kvalitet da bi se i zadržao tu. On to radi na pravi način, očekujem da bude sve bolji, ali mora da podigne igru na još veći nivo, da počne da pravi razliku. Ima odličan šut, voleo bih da ga više vidim u završnici – rekao je Matić, koji je potom nastavio:

- Vezni igrači ne igraju fudbal u jednom pravcu, eto Đorđević igra u oba, trkački je dobar, ima pregled igre, šut, mislim da sve te karakteristike treba da koristi na terenu nego što je to činio do sada. Ne znam da li su moji kriterijumi visoki, ali govorim o evropskim okvirima, to će ga čekati u inostranstvu, što pre se adaptira biće mu lakše da iskoristi potencijal. Uzeli smo njega samo za primer, tu su i Tedić, Šarić, Veličković, strpljivi su, vredni, radni, dobiće šansu u narednom periodu. Kad zasluže dres Čukaričkog, ne treba da ga daju nikom.

Čukarički je uspostavio saradnju sa IMT-om, ekipom koja nastupa u Srpskoj ligi grupa „Beograd“, gde šalje igrače na pozajmicu.

- Poslali smo pred početak ove sezone u IMT golmana Đorđa Petrovića, Marka Ilića, Šoševića. Do skora je tamo bio naš trener, Nebojša Jandrić, napravili smo saradnju sa njima, vlasnik njihovog kluba je Rade Dunjić, čovek koji otvoren, komunikativan, fleksibilan. Šaljemo našu decu tamo i za sad to funkcioniše na odličan način.

Omladinci Čukaričkog blistaju na startu sezone, Partizan je zgromljen u „Zemunelu“ sa neverovatnih 7:2, Brđani se pred derbi sa Crvenom zvezdom šepure na čelnoj poziciji.

- Zaista nam rezultat tu nije prioritet, ali u duši sam takmičar, volim da pobeđujem, mnogo je lepo kad smo u vrhu tabele. Pokušavamo i da pravimo igrače za prvi tim i da pobeđujemo, to je naš imidž. Ovo je samo početak, treba da nastave u kontinuitetu da tako igraju, budućnost je pred njima i pred nama. Ovaj klub će da raste samo ako budemo radili na taj način.

Šta je klubu potrebno za dodatni iskorak?

- Infrastruktura. Pričamo na dvevnom nivou, gazda kluba Dragan Obradović, Nenad Mirosavljević i svi ostali, to nam je prioritet da se podignemo na još viši nivo. Nije lako, čovek je uložio svoj novac. Nemamo kapacitete da ovde na stadionu napravimo još jedan teren, to treba da nam bude prioritet svih prioriteta. Bio sam u Francuskoj, video sam kako rade sa akademijama, fudbalskim školama, i što se tiče terena, internata, sve su to stvari koje su nam potrebne da bi klub podigli na vrhunski nivo – kazao je Matić, koji potom ilustruje svoju priču:

- Evo i gazda je bio u Salcburgu, video je kako oni funkcionišu, to je pokazatelj rezultata jednog kluba. Nisu sad ušli u Ligu šampiona, što je dobro jer su igrali sa Zvezdom, ali imaju sedam-osam igrača iz omladinskog pogona, svog trenera koji je sa omladincima osvojio UEFA Ligu mladih. To treba da nam bude parametar, uzor ako mogu tako da kažem, kako bi trebalo da poslujemo. Imamo dobre trenere, dobru decu, ne smemo da ih izgubimo. Najgore je da mlad igrač ne igra, to je ubistvo za njih, pogotovo kad izlaze iz omladinskog staža. Bolje da igraju i treću ligu, svi smo mi prolazili kroz te stvari, nije tragedija. Tragedija je da ne igraju, da sede na klupi u prvom timu, ako nemaju kontinuitet to je problem. Sam nam je primer Đorđević.

Pomenuo je potom Matić još jednog igrača od kojeg u Čukaričkom mnogo očekuje:

- Imali smo Vidosavljeivća, koji je vunderkind, možda najbolji igrač u generaciji 2001, bio je u prvom timu. On je neko ko nije igrao, vratio se među omladince, nije bio na nivou zato što nije igrao utakmice. Vratio se, sad igra dobro, daje golove, ima samopouzdanje. Igrač je najzadovoljniji kad igra.

Sava Radić je označen kao „projekat Čukaričkog“. Sada je na pozajmici u Bečeju, članu Prve lige. Kod razvitka njegove karijere Matić je priznao grešku koja je počinjena.

- Da se ne vraćamo u prošlost, treba uvek imati viziju za budućnost, ali Sava je neko ko je godinu dana izgubio, nije igrao, bio je u prvom timu. To je propust svih nas u klubu, ne smemo da dozvolimo da tako kvalitetni igrači ne igraju. Super je da igra u Prvoj ligi Srbije, čak imam informacije da igtra odlično, siguran sam da će se vratiti na nivou iz prethodnog perioda kad je došao i do dresa reprezentacije.

Novi trener Simo Krunić pokazao je da i sa mladim igračima može da se dobro igra, a da pritom rezultat ne trpi previše.

- Znam Simu dugo vremena, bio mi je i trener u OFK Beogradu. Prvi tim dosta dobro igra, ne pričam samo o rezultatima, već i kako stojimo na terenu, taktički, čak je i igr bolja od broja osvojenih bodova. Nema više podele na mlade i stare, već na dobre igrače i one mlade koji moraju da opravdaju poverenje. Smanjili smo malo kriterijume, znam i kakvo je vreme u Srbiji, živi se od prodaje igrača. Ranije kad sam ulazio u prvi tim Zemuna bilo je 20 starijih igrača, Nenad Milijaš i ja smo jedini bili klinci. Morao si da budeš bolji od njih da dobiješ šansu. Sad jedva čekamo da kažemo da je talentovan kad odigra jedno poluvreme, to je njihova prednost. Ali, moraju da budu vredni, radni i da zasluže taj dres.

Koliko je u ovom trenutku teško prodati igrača iz Srbije u inostranstvo?

- Srbija je postala razvojna liga, gde igra veliki broj mladih i talentovanih igrača. Mlad igrač ako pokaže svoj kvalitet na terenu, on će sam sebe prodati. Naravno da je nama teže nego Zvezdi i Partizanu, ai smo u prethodnom periodu pokazali da smo klub koji je počeo te stvari da radi na pravi način. Nadam se da ćemo nastaviti tu tradiciju.

Na kraju, Matić je pomenuo pledaju trenera u mlađim kategorijama na koje je ponosan:

- Veličko Kaplanović, Vlada Kožul, Nikoca Klinčarski koji je bio veliko fudbalsko ime, Momir Mileta, potom mlađi treneri, Zdravko Rauković, Marko Martać, Lazar Popović, Vladimir Bulatović, svi su oni neko ko dobro radi, vredni su. Zadovoljan sam i privilegija mi je da budem ja uz njih, kao i oni uz mene. Pomenuo bih i Đuliku koji je koordinator, radi na pravi način, siguran sam da je svetla budućnost pred svima nama – kazao je Matić, koji je još dodao:

- Ne smem da zaboravim mog prethodnika Nikolu Trbovića, koji je ostavio školu Čukaričkog na dobrom nivou, odradio je dobar posao, zatekli smo selektirane ekipe. Sad samo treba da dopunimo to sa ekstra kvalitetom. Naravno, Vladimir Matijašević je neko ko je postavio visoke standarde u napem klubu, njemu takođe dugujemo veliku zahvalnost.

Komentari (0)

Napiši Komentar