VESTI FK Čukarički

Dušan Kerkez: Možemo još bolje, da osvojimo što više bodova u Evropi--

Dušan Kerkez: Možemo još bolje, da osvojimo što više bodova u Evropi

Dušan Kerkez se posle 20 godina vratio u sprski fudbal, ovoga puta kao šef struke. Između dve sezone preuzeo je Čukarički, a na kraju je ostao samo jedan od trojice trenera koji nisu bili smenjivani, uz Žarka Lazetića iz TSC-a i Dejana Joksimovića iz Radničkog 1923. Sa ekipom sa Banovog brda osvojio je treće mesto, ujedno je igrao finale Kupa Srbije.

Izboren je plasman u plej-of za Ligu Evrope, obezbeđena evropska jesen, najmanje u grupnoj fazi Lige konferencija. Ujedno, Kerkez je ispisao i stranice istorije belo-crnih, osvojio je rekordnih 75 bodova u Super ligi Srbije.

– Kad ostvarite cilj koji ste zacrtali na početku sezone onda ste zadovoljni. Da li je moglo više, to ćemo da analiziramo i pokušamo da budemo bolji sledeće sezone – istakao je Dušan Kerkez.

Da li je utakmica protiv TSC-a u plej-ofu bila presudna da završite na trećem mestu?

– Detalji su ti koji odlučuju. Ne znam da li je to poslednja utakmica protiv ekipe iz Bačke Topole ili neka ranije. Taj meč nam je došao u najnezgodnijem trenutku posle dve utakmice sa Partizanom. Igrači su se dosta istrošili emotivno. Čestitam još jednom TSC-u osvajanje drugog mesta, mislim da su bili standardniji. Trener Žarko Lazetić je tu već bio šest meseci i nije bilo mnogo promena. Sa druge Čukarički mora da se još poboljša i da svi zajedno budemo još ambiciozniji.

Posle Turske, bilo pitanje da li ćete ostati u klubu?

– Uvek imamo otvoren odnos sa Vladimirom Matijaševićem, od početka saradnje. Ako se bavite ovim poslom nemate razloga za strah. Verovali smo i razgovarali na pauzi o svemu šta treba da popravimo. Nisu me potresla četiri poraza na pripremama. Pobede i porazi se ne shvataju euforično u ovom klubu i to je dobro. Na početku kao da vas igrači nisu dovoljno shvatali ili vi njih, kada se popravi taj odnos? – U prvih šest meseci je bilo uspona i padova. Bio sam nov, radio sam u drugoj sredini, trebalo mi je vremena da skautiram ostale ekipe i igrače. Čukarički je imao nekoliko novajlija, u međuvremenu desili su se i odlasci, povrede. Pripreme u Turskoj su dobro odrađene i lepo smo se uklopili. Ipak, mislim da možemo još bolje.

Koju utakmicu je Čukarički odigrao najbolje ove sezone?

– Protiv Vojvodine u prvom delu sezone na našem terenu kada smo pobedili sa 2:0. Dopalo mi se kako smo igrali, nismo dozvolili Vojvodini da nam zapreti. Pobede protiv Partizana su da tako kažem više odjeknule.

Kako se oseća trener koji je dva puta za nekoliko dana sa ekipom dobio Partizan?

– Lepo, ali čestitke idu mojim igračima. Oni su najzaslužniji. Prvu smo dobili zasluženo, u drugoj je Partizan pokazao svoj kvalitet.

Promenili ste formaciju u finalu Kupa Srbije, igrali ste sa tri štopera pozadi, da li se to spremate za Evropu?

– Videćemo, zavisi od dolazaka i odlazaka. Znamo koje igrače hoćemo da dovedemo, ali tržište se menja. Bitno je da su zahtevi na treningu isti, a pametan igrač može da igra bilo koji sistem. Ima igrača koji su nezadovoljni. Potrebna nam je zdrava atmosfera, a ne nezadovoljni. Sveža krv je uvek dobrodošla.

Šta radite sa nezadovoljnim igračima?

– To je najteži deo ovog posla. Svi žele da igraju, ali rešavamo to razgovorom i činjenicama. Uvek ću dati primer Viktora Rogana, koji nije igrao, radio je i ćutao. Kada je bio nezadovoljan to se nije primećivalo. Primer kako mladi igrači treba da se ponašaju bez obzira na talenat. Izdvojio sam ga jer neće da se uobrazi.

U Čukaričkom se traže igra, rezultati, ali i forsiranje mladih igrača, kako ste uspeli sve to da uklopite?

– Teško, ali mnogo lepo kad sve te tri stvari spojite u jedno. Mnogi misle da je lako raditi u Čukaričkom jer nema pritiska, ali nije tako.

Od tih mlađih izdvojio se ovog proleća Uroš Drezgić?

– Ne bih da ga hvalim jer verujem da može mnogo više i da će ostati barem još godinu dana. Svestan je da mora mnogo da radi, pa da tek onda ode u inostranstvo. Veliki je talenat. Promenio se u poslednjih šest meseci, ali može još bolji da bude.

Koliko vas je poremetila povreda Darka Puškarića u prvom delu sezone, ostali ste sa dva mlada defanzivca Bojanom Kovačevićem i Urošem Drezgićem?

– Tada smo počeli dobro da igramo. Otišao nam je Srđan Mijailović, došao je Sisoko, kojem je trebalo vremena da se uklopi. Povredio se Puškarić, a onda i Luka Adžić. Uhvatili smo ritam, vezali nekoliko pobeda i dobrih utakmica i onda se sve to desilo. Dosta nas je poremetilo. Uspeli smo da zadržimo korak.

Posle ovog uspeha koliko se uvećao broj poziva sa Kipra, da li vas zovu da se vratite?

– Otišao sam iz jedne sredine koju mnogi potcenjuju. Infrastrukturno je Kipar miljama udaljen od Srbije. Trebalo mi je vremena da se vratim. Imam i sad pozive nekih klubova da se vratim, mnogo više nego kada sam prošle godine došao u Čukarički, ali to je normalno. Dolazi sa uspehom.

Po čemu se fudbalski razlikuju Kipar i Srbija?

- Kod nas ima dosta mlađih igrača, igra se zatvorenije i svi su pod pritiskom da sve mora sada i odmah. Zbog toga treneri uvek ispaštaju. Nije mnogo drugačije na Kipru. Grešio sam, znam i gde, trudiću se da popravim te greške. Na Kipru nisam imao sportskog direktora, već samo predsednika koji nikad nije bio tu. Tamo sam bio sve. Sada je ovde drugačija situacija, već sam se navikao.

Može li Čukarički korak dalje u prvenstvu i šta se može očekivati u Evropi?

– Što se tiče međunarodne scene da prođemo u u Ligu Evrope, ako ne onda da osvojimo što više bodova u Ligi konferencije. U četvrtom smo šeširu, u startu su sve ekipe bolje od nas. Bitno je da se ne obrukamo. Sledeće sezone će opet pet klubova da ide u Evropu. Želimo barem da zadržimo treće mesto i da se borimo za drugo. S pravom verujemo da možemo da se borimo za vrh tabele – zaključio je Kerkez.

Mnogo važnih golova dao je kapiten Marko Docić ove sezone. Jednostavno to je igrač bez kojeg Čukarički ne može da funkcioniše. U periodu njegove povrede Brđani su imali problema, ali je zato u nastavku sezone sa njim na terenu bilo odlično.

– Marko Docić je standardno dobar i bilo mu je potrebno vreme da se oporavi od povrede. On je naš kapiten, ikona kluba, najbolji igrač. Voleo bih da ode u inostranstvo i naplati svoje znanje, ali takođe i da ostane sa nama jer nam je potreban. Sa njim definitivno i bez njega naša igra nije ista.

Darku Puškariću iskusnom štoperu posle sedam godina istekla je ugovorna obaveza sa Čukaričkim. U jesenjem delu sezone bio je stameni defanzivac jedan od najboljih igrača u timu Dušana Kerkeza. Onda je usledila teška povreda, od koje se Novosađanin oporavlja, ali je još uvek neizvesno u kojoj će se ulozi naći sledeće sezone.

- Što se tiče Puškarića, nije realno da ostane u klubu kao igrač. Da li će da nastavi negde drugde karijeru ili će da bude trener, postoje razgovori. On je zadužio ovaj klub. Od prvog dana je bio iskren i pošten sa mnom, šta god da se desi imaću prijatelja, a možda i kolegu jer postoji i ta mogućnost da radimo zajedno – rekao je Dušan Kerkez.

Mogao je Luka Adžić mnogo više ove sezone, ali su ga omele povrede.

– Otišao je u inostranstvo kao veliki talenta, vratio se i bilo mu je teško da se ponovo dokazuje. Počeo je dobro i onda je povredio zglob u najgorem momentu, mesec dana je bio van terena. Posle se opet povredio. Dosta je izgubio na samopouzdanju. To je igrač koji može da igra desno i levo. Verujem u njega, jer je karakter za deset, pošten je i ispravan. Samo treba da izađe iz zone komfora. Verujem da će imati učinak kakav očekuje od sebe i kako mi očekujemo od njega – zaključio je Kerkez.

Komentari (0)

Napiši Komentar