VESTI FK Čukarički

Deset momenata koji su obeležili sezonu Čukaričkog: Od Banantsa do preokreta protiv Radničkog--

Deset momenata koji su obeležili sezonu Čukaričkog: Od Banantsa do preokreta protiv Radničkog

Utakmicom finala Kupa Srbije završena je sezona u domaćem fudbalu. Čukarički je Super ligu završio kao šestoplasirani, u Kupu je stigao do polufinala, a u kvalifikacijama za Ligu Evrope do drugog kola. Sezonu je obeležila pauza izazvana pandemijom virusa Kovid-19, koja je i „skratila“ ligu za plej-of, čime su i limitirane šanse Brđana da se ponovo domognu Evrope.

Ipak, i u ovoj sezoni bilo je blistavih trenutaka belo-crnih, momenata i činjenica koje će se pamtiti. Za Vas smo izdvojili deset najboljih trenutaka sezone koja je iza nas. Uz podsećanje da će klub pripreme za nastavak nove sezone početi već 1. jula, najpre tradicionalnim zdravstvenim pregledima, potom i treninzima na stadionu na Banovom brdu.

1. Pun stadion na Banovom brdu protiv Norvežana

Čukarički je u prvom meču druge runde kvalifikacija za Liug Evrope protiv favorizovanog Moldea u Norveškoj odigrao 0:0. Dalo je to nadu belo-crnima da bi mogli da načine iznenađenje i da po prvi put u istoriji izbore plasman u treću rundu kvalifikacija u ovom takmičenju.

Ogromno interesovanje vladalo je za taj meč, Uprava kluba odlučila je da ulaz na istočnu tribinu bude slobodan, a publika sa Banovog brda, ali i iz celog Beograda došla je da podrži belo-crne. Na žalost, uz ogromno zalaganje i borbu mladića pod vođstvom Aleksandra Veselinovića, videli su i vrhunski tim Moldea, koji je kasnije osvojio i titulu prvaka Norveške...

2. Najubedljivija pobeda nekog srpskog kluba u gostima u evropskim utakmicama

Čukarički je u prvom evropskom meču, i inače prvom zvaničnom meču u novoj sezoni, slavio protiv jermenskog Banantsa na Banovom brdu sa 3:0. Jasno je bilo svima da je dobar deo posla odrađen već u Beogradu, ali belo-crni nisu smeli sebi da dozvole bilo kakvo opuštanje.

Tako je i bilo, Brđani su maksimalno ozbiljno odigrali i u revanš susretu u Jerevanu, gde su bili još ubedljiviji, slavili su sa 5:0, golovima Luke Stojanovića (2), Slobodana Tedića, Luke Lukovića i Veljka Birmančevića. I ne samo to, bila je to najubedljivija pobed anekog srpskog tima u gostima u Evropi!

3. Magija Nemanje Belića u Moldeu

Čukarički je odolevao naletima Moldea u Norveškoj u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Iako kasnije Brđani nisu izborili plasman u narednu, treću rundu, ovaj meč ostaće upamćen po neverovatnim odbranama Nemanje Belića. Činio je čuda iskusni čuvar mreže Čukaričkog, posebno u prvom poluvremenu, kad je Molde bio dominantan.

Na kraju, sa ukupno 13 odbrana, toliko lopti išlo je u okvir gola Brđana, bio je heroj meča, svoj posao odradio je za desetku. I ujedno, pokazao mlađima, konkretno Đorđu Petroviću i Novaku Mićoviću da imaju od koga da uče.

4. Pobeda protiv Partizana u 89. minutu

Sjajnu seriju mečeva u domaćem šampionatu Čukarički je zaokružio trijumfom protiv Partizana na Banovom brdu. Bila je to sjajna utakmica, u kojoj su oba rivala „igrala fudbal“, bez ikakvog kalkulisanja. Publika je uživala, na kraju su se radovali belo-crni, dok su crno-beli iz Humske ostali kratkih rukava.

Poveli su Brđani pogotkom Stefana Šapića u 16. minutu, izjednačio je Đorđe Ivanović u 70, ali je potom presudio sjajan kontranapad domaćih, Tedić je u padu proigrao Luku Stojanovića, a ovaj je postigao pobedonosni gol protiv svog bivšeg tima minut pre kraja susreta – 2:1. U tom trenutku, Čukarički je u Super ligi imao fantastičan skor, deset pobeda, dva remija i samo jedan poraz.

5. Gol decenije Luke Stojanovića protiv Crvene zvezde na stadionu „Rajko Mitić“

Čukarički je poražen na gostovanju Crvenoj zvezdi na stadionu „Rajko Mitić“, šampion je slavio sa 3:1. Bio je to poslednji meč u kalendarskoj godini, u sjajnoj atmosferi, sa prilično popunjenim tribinama... I ostaće upamćen u srcima belo-crnih, iako su poraženi.

Naime, Luka Stojanović je uradio nešto što se ne viđa baš svaki dan, postigao je pogodak protiv šampiona, na njegovom bunjištu, sa više od 60 metara, sa svoje polovine terena savladao je Milana Borjana. Bio je to jedan od najlepših golova ikad viđenih na „Marakani“, i kako su mnogi mediji pisali, bez dileme, gol decenije u srpskom fudbalu!

6. Preokret protiv Radničkog u četvrtfinalu Kupa Srbije

Čukarički je ekipa sa karakterom, a to je pokazivala nebrojeno puta u poslednje dve sezone. Mečevi koje su belo-crni posle vođstva rivala preokrenuli i u kojima su na kraju slavili, ne mogu da se za ove dve godine nabroje na prste dve ruke. Ali, jedan će se dugo prepričavati.

To je duel četvrtfinala Kupa Srbije na Banovom brdu, u kojem su Brđani slavili protiv Radničkog sa 3:2. A Nišlije su vodile sa 2:0, pri vođstvu od 2:1 imale su jedanaesterac, koji je Đorđe Petrović odbranio Stefanu Mihajloviću. Na kraju, Slobodan Tedić je kompletirao het-trik, prvi u seniorskoj karijeri, za plasman Čukaričkog u polufinale Kupa Srbije.

7. Produžetak ugovora sa kompletnim stručnim štabom na još četiri godine

Jedinstven slučaj u srpskom fudbalu, Čukarički je produžio ugovor sa kompletnim stručnim štabom i to na četiri godine! Bila je to potvrda sjajnog rada struke na Banovom brdu, uz podstrek i veru u sve njih da će u budućem periodu postići još bolje rezultate.

Čukarički je dakle produžio saradnju sa šefom Prvog tima Aleksandrom Veselinovićem, kao i petoricom trenera u njegovom stručnom štabu, pomoćnikom Dušanom Đorđevićem, trenerom golmana Oliverom Kovačevićem, trenerima Pavlom Delibašićem i Zoranom Rendulićem, kao i kondicionim trenerom Milovanom Kneževićem.

8. Neverovatan broj mladih igrača u prvom timu

Čukarički je imao najmlađi tim u Super ligi Srbije i jedan od najmlađih u svim evropskim ligama. Potvrda toga je i činjenica da je čak 16 igrača mlađih od 21 godine (rođenih posle 1. januara 1999) igralo ove sezone za seniorski tim Brđana! Najstandardniji bili su Stefan Kovač i Slobodan Tedić, njima uz rame bili su Milutin Vidosavljević, Đorđe Petrović i Dimitrije Kamenović.

Dvocifren broj mečeva sakupili su još: Aleksandar Đorđević, Petar Mićin i Stefan Veličković. U drugom delu sezone Čukarički su pojačali Luka Zorić, Dilan Ortiz i Milan Savić, koji su takođe dobijali priliku. U finišu sezone, za prvi tim zaigrali su i još uvek omladinci, Jovan Lukić, Mitar Ergelaš, Uroš Drezgić, Stefan Radojičić i Uroš Ignjatović. Većina ovih momaka činiće okosnicu tima sa Banovog brda naredne sezone.

9. Stotke Kajevića, Docića i Bogosavca

Mladi igrači su karakteristika Čukaričkog, ali teško da bi klub mogao da pravi sjajne rezultate da nije iskusnijih. Neki od njih su godinama unazad nosili belo-crni dres, bili su neizostavan činilac uspeha Brđana ove, ali i prethodnih sezona. Ujedno, trojica igrača zabeležila su jubileje ove sezone, odigrali su stoti meč u dresu Čukaričkog.

Učinili su to Asmir Kajević, Marko Docić i Miroslav Bogosavac. Sva trojica su, uz još nekolicinu iskusijih u timu, najbolji mogući „učitelji“ plejadi mladih igrača koji su u prvom timu ili kucaju na njegova vrata.

10. Transfer Slobodana Tedića u Mančester siti

Imao je u prethodnih nekoliko godina Čukarički sjajnih transfera, ali je ove godine dodatno podigao lestvicu i u ovom segmentu. Dovoljno je samo reći da je Slobodan Tedić potpisao ugovor sa svetskim velikanom, Mančester sitijem, u tom trenutku prvakom Engleske.

Skauti „Građana“ prepoznali su talenat napadača Brđana i nisu mnogo oklevali. A poverenje koje su imali u Čukarički najbolje je oličeno time što su Tedića otkupili, a potom ga ostavili na pozajmici na Banovom brdu, verujući da je u tom trenutku to bilo najbolje za njegov dalji razvoj. I nisu pogrešili, do kraja sezone Tedić je postao najbolji strelac tima, a neke njegove partije i golovi dugo će se prepričavati.

Komentari (0)

Napiši Komentar