VESTI FK Čukarički

Vladimir Matijašević: Rezultati nisu loši, ali želimo da ekipa bude sa još više karaktera--

Vladimir Matijašević: Rezultati nisu loši, ali želimo da ekipa bude sa još više karaktera

Iza Čukaričkog je polovina prvog dela šampionata. Brđani su odigrali 15 utakmica u Super ligi Srbije, još toliko će ostalo je do početka plej-ofa. Tokom druge reprezentativne pauze ekipa se priprema u Beogradu za nastavak sezone, u kojoj će odigrati još šest mečeva ove kalendarske godine. Zanimiljivo, Brđani posle 15 odigranih utakmica ima 26 bodova, na trećem su mestu, sa identinčim skorom kao u ovo vreme pre godinu dana: sedam pobeda, pet remija i tri poraza.

- Nisam zadovoljan – kazao je na početku razgovora direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević, koji je odmah potom nastavio:

- Nisam ni nezadovoljan, držimo treću poziciju, a naš krajnji cilj je plasman u Evropu. Tu treba i da ostanemo, uz promovisanje mladih igrača i naravno mogućnost da prodajemo igrače. Jeste slično bilo i na početku prošle sezone. Razlika je ta što smo sada doveli mladog trenera, potrebno je još vremena da se on navikne na igrače, oni na njega. Da pojasnim, rezultati uopšte nisu loši, ali iskreno više očekujem od mlađih igrača. Nije nama potrebno da se dokazuju Puškarić, Docić, Mijailović, Belić... Mladi treba više da povuku u narednim utakmicama.

U međuvremenu, belo-crni su eliminisani u prvoj rundi Kupa Srbije, poraženi su od člana Prve lige Srbije, ekipe Loznice.

- Sve je to bilo u glavama, po sistemu „lako ćemo“. To je najviše gubitak igrača, ne toliko kluba. Oni su ti koji su dobili šansu, pristupom i načinom igre izgubili su kredibilitet i kredite koje su imali. Kod nas su stvari prilično jasne, samo teren je merilo za sve.

U klub je došao Saša Ilić, za koga je prilikom promocije Matijašević rekao da je Čukarički preuzeo rizik, s obzirom da je na početku trenerske karijere.

- Zadovoljni smo za sada, on ipak treba da prođe određeni period sa ekipom i naravno pripreme, a tek nam slede one zimske u Turskoj. Treba još malo izbalansiramo ekipu, ali da ona prvenstveno bude sa većim karakterom. Jednostavno, ne mogu mlađi igrači da bude karakterniji od starijih. Odnosno, može tako da bude, ali onda ti stariji igrači mogu da napuste klub. Isto tako, ne možete da primite gol protiv Crvene zvezde ili Partizana, koliko god da ste pre toga dobro igrali, i da se potom ne borite da ne izgubite, kao da je meč u tom trenutku završen. Ili, dešavalo se da povedemo i da pomislimo da je sve gotovo, kao protiv Kolubare u Lazarevcu, ili u prošlom kolu protiv Voždovca. Ekipa treba da bude uvek gladna, da uvek hoće još, da mentalno napreduje – pojasnio je Matijašević.

Pomenuo je direktor Brđana da tim sa Banovog brda živi od prodaje igrača, te da stoga očekuje uspešne transfere već u zimskom prelaznom roku.

- Ima interesovanja za naše igrače i to je najbitnije. Nije nam ni sada prodaja toliki prioritet, kao što nije bila ni letos. Ali, realno je da prodamo jednog ili dvojicu prvotimaca. Nećemo gledati po imenu i prezimenu, ponavljam nismo ni letos ništa jurili, nismo žurili... Možda je trebalo nekog i da pustimo, bilo je ponuda, ali smo pre svega razmišljali o tome da ekipa bude maksimalno spremna za izazove koji su ih čekali. Već sada ima nagoveštaja za januar, uskoro bi trebalo mnogo toga da bude konkretnije.

Čukarički je „gurnuo u izlog“ još nekoliko mladih momaka ove sezone. I to je model po koje sezonama unazad rade na Banovom brdu, model koji je klubu doneo milionske transfere.

- Drago mi je zbog svih tih momaka, ne želim bilo koga posebno da imenujem. Ovo je razvojna liga, mi smo razvojni klub, a mladi igrači su na ceni. Oni svakako talentom i zalaganjem zaslužuju da budu u Čukaričkom, a u prethodnom periodu smo pokazali da umemo dobro da radimo.

Matijašević je u Čukaričkom gotovo od početaka novije istorije, vezane za dolazak predsednika Dragana Obradovića. Ipak, nije mu bilo lako da odgovori koji momenat je bio najlepši, a koji najteži u tom periodu.

- Za najlepši i nije problem, to je osvajanje Kupa Srbije, tada smo i pokrenuli trend odličnih prodaja igrača. A najteži? Pa, bilo ih je... Poslednji u nizu, revanš meč protiv Hamarbija, iako sam već nekoliko puta napomenuo da je to bila realnost, pominjao sam s tim u vezi i karakter ekipe. Bilo je više teških trenutaka, usotalom svaka utakmica se preživljava teško, isto tako lepo je kad se pobedi...

Možete li da sastavite idealnih 11 Čukaričkog u prethodnih deset godina?

- Mogao bih, ali za to mi je ipak potrebno malo više vremena, da ipak ne izostavim nekoga ko bi zaslužio da se nađe u tom izboru.

VAR je napokon stigao u Super ligu Srbije. Još uvek je dosta polemika oko korišćenja video tehnologije... Čini se ipak da se o sudijama manje priča nego što je to bio slučaj prethodnih sezona?

- Dileme nema, prvenstvo je dosta bolje sa VAR-om. Epilog toga je i dosta ujednačenih ekipa u borbi za Evropu, isto tako i za opstanak. Svi grešimo, pa i sudije, ali je evidentno da one to ne čine namerno. Možda je i bilo situacija kad smo mogli da se žalimo, ali nemamo namere da to činimo, da vršimo bilo kakav pritisak.

Omladinska škola je vrlo bitna u sistemu FK Čukarički. Koliki procenat klupskog budžeta odlazi na ovu stavku i da li ste zadovoljni brojem igrača iz škole u prvom timu? 

- Otprilike petina, šestina budžeta kluba ide na teret Omladinske škole. Kad bih sad nabrajao prvotimce, 60-70 odsto njih je iz podmlatka, što je prioritet Čukaričkog. Može i bolje, težimo tome, pre svega da popravimo skauting sistem, da dovedemo još ljudi koji bi se bavili tim poslom. Razgovaraćemo i sa trenerima u polusezoni, videti šta im je potrebno u svakoj selekciji, kakve su njihove ideje. Za sada Goran Grkinić i Milovan Sikimić vode tu priču, a mi imamo dosta reprezentativaca u svakoj selekciji. Baziramo se na kvalitetu, ne na kvantitetu, čak nam se dešava i da smo u pojedinim selekcijama, kao na primer u omladincima deficitarni sa brojem igrača, ali ćemo i taj broj popuniti tokom pauze.

Ima i igrača koji se nisu „pronašli“ u Čukaričkom, a iskoristili su šansu u nekim drugim klubovima. Da li žalite na primer zbog odlaska iz kluba Nikole Terzića, koji je možda i najočitiji primer toga?

- Ima dosta stvari koje klub ponekad ne može da izdrži, nekih zahteva koji su iznad naših mogućnosti. Takođe, kad radite, dešava se i da pogrešite. Nikad neću reći da je bilo ko drugi kriv, uvek ću sebe u tom slučaju gurnuti u prvi plan, ne libim se toga. Što se tiče Terzića, iako smo verovatno pogrešili, drago mi je zbog njegovog uspeha, želim mu da napravi veliku karijeru.

Čukarički će drugu sezonu uzastopno na pripreme u Tursku. Da li smatrate da bi igra i rezultati na proleće, kad sadašnji stručni štab prođe prve pripreme sa, nadamo se kompletnim sastavom, biti dosta bolji od sadašnjih?

- Pre svega, nadam se da će do tada biti sve jasno, pre svega što se tiče broja koji treba da bude u ekipi. Brzo će se sve iskristalisati, svakako težićemo tome da smanjimo igrački kadar, a ako bude bilo potrebe da povučemo još nekog iz omladinaca ili iz BASK-a u prvi tim.

Crvena zvezda i Partizan će dobiti ubedljivo najviše novca od TV prava. Preostalih 14 klubova dobiće identičnu cifru. Smatrate li da je to fer i da li bi raspodela novca trebalo da se vrši prema nekim drugim kriterijumima, pre svega prema ostvarenim rezultatima?

- Večiti rivali dobijaju najviše, i to je normalno, jednostavno oni najviše i donose, najgledaniji su... Opet, smatram da ostalih 14 klubova treba rangirati po nekom kriterijumu, prvenstveno prema plasmanu. Nije u redu da ekipa koja se bori za treće mesto dobije isto koliko i ona koja ispada iz Super lige. Na kraju, to je stvar za ljude koji vode takmičenje i one koji se brinu o finansijama.

Bili ste u reprezentaciji Srbije, sve u vezi sa tim periodom je već ispričano. Pratite li sada reprezentaciju, kako vam se čini rad Dragana Stojkovića i kako ocenjujete šanse Orlova u Portugaliji?

- Specifična je situacija. Ponovo imamo „utakmicu decenije“, kakva je bila i protiv Škotske, kad smo imali priliku da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Momci sad dobro igraju, želim im uspeh, da se plasiraju na Mondijal, bila bi to velika stvar za sve nas. Bez uspeha reprezentacije, Crvene zvezde, Partizana, Čukaričkog, Vojvodine, Radničkog, svih nas usotalom, nema ni sprskog fudbala. To nam donosi mogućnost da bolje radimo, da prodajemo igrače za veće iznose. Ako ne odemo na velika takmičenja, niko nas neće ni pogledati. Siguran sam daće igrači u Portugaliji dati 300 posto svojih mogućnosti, a ako na kraju i ne uspeju u tom susretu, tu je baraž. Red je da nam se i sreća osmehne, a Piksiju i Diki Stojanoviću, kao i kapitenu Tadiću i ostalim igračima želim sve najbolje.

Mlađe reprezentativne selekcije nisu na nivou na kojem su bile ranijih godina, to posebno važi za onu najbitniju, reprezentaciju do 21 godine.

- Ne može bilo šta da se „prelomi“ u danu. Potrebno je vremene, došli su novi ljudi, neka rade dve-tri godine, pa će nešto napraviti. Opet, na kraju krajeva bitna je „A“ selekcija. Pogledajmo primer Hrvatske, oni se retko kad i plasiraju na završne šampionate Evrope, ali imaju dosta mladih igrača koji su brzo u sistemu reprezentacije. Nama je drago da smo u tom uzrastu u prvi tim gurnuli Vlahovića i Pavlovića sa 20 godina, oni su budućnost. Trenutno nije preloše, ali ni predobro. Takođe, nije više ni fudbal kao što je bio, nije lako pobediti na primer ni Luksemburg...

Ponovo je promenjeno pravilo o „bonus“ igračima. Čukarički takvih igrača ima na pretek... Pomenuli ste u ranijim intervjuima da vaš klub, pored šanse momcima iz podmlatka, uvek raširenih ruku čeka talente koji ne mogu da dobiju šansu u svojim timovima...

- Ponoviću još jednom, našem fudbalu su potrebni mladi igači, s obzirom da smo razvojna liga. U redu, Crvena zvezda i Partizan prave rezultate, njima je teže da odmah forsiraju mlade, ali opet živimo od prodaje igrača, nama ide u prilog pravilo o „bonusima“. I gotovo uvek imamo dvojicu-trojicu u startnoj postavi, a nekad ih bude i po sedmorica na jednom meču. Ukoliko neko od talentovanih igrača ne zaigra u naša dva najbolja tima, možda će opet doći kod nas, dobiti šansu i potom se prodati.

BASK je postao neka vrsta razvojnog tima Čukaričkog. Kako vam se za sada čini ta saradnja, smatrate li da bi već možda na polusezoni, ili na početku sledeće neko od tih momaka mogao da zaigra u prvom timu Brđana?

- Šef Ilić gleda mečeve BASK-a, zajedno sa tehničkim direktorom Grkinićem. Kako sada stvari stoje, dvojica ili trojica momaka bi trebalo da dobiju šansu ako nastave da se razvivaju ovim tempom, da odu na pripreme sa nama i da tamo mogu da pokažu svoje kvalitete – naglasio je Vladimir Matijašević, sinonim svih uspeha Čukaričkog u prethodnih sedam-osam godina na Banovom brdu.

Komentari (0)

Napiši Komentar