VESTI FK Čukarički

Trener omladinaca Čukaričkog Kaplanović bio u poseti Juventusu na poziv Luke Markovića--

Trener omladinaca Čukaričkog Kaplanović bio u poseti Juventusu na poziv Luke Markovića

Luka Marković je pre godinu i po dana iz omladinskog Čukaričkog otišao u italijanski Krotone, a samo pet meseci kasnije stigao je poziv koji se ne odbija, iz Juventusa. Trenutno je u mladom timu giganta iz Torina (do 19 godina), za koji je igrao u UEFA ligi mladih, a nastupa i u italijanskom omladinskom šampionatu, popularnoj „Primaveri“.

Luka nije zaboravio Čukarički, niti poslednjeg trenera u klubu sa Banovog brda, Velička Kaplanovića, koji i sada sa velikim uspehom predvodi mladi tim belo-crnih. Na Markovićev poziv šef struke omladinskog tima Čukaričkog boravio je nekoliko dana u kampu Juventusa.

- Imam običaj da na svakih šest meseci otputujem u neki od fudbalskih giganata, da se tamo na licu mesta upoznam sa njihovim sistemom rada. Bio sam letos u Čikagu kod Veljka Paunovića, prethodno u Atletiko Madridu, Havoneru, Salcburgu... Sada sam se odazvao Lukinom pozivu. Momak je bio tri godine u Čukaričkom, sada je u Juventusu, to je velika i lepa stvar i za njega i za naš klub – započeo je razgovor Veličko Kaplanović, prvi trener omladinaca Čukaričkog, koji je potom nastavio:

- Gledao sam treninge omladinskog tima (do 19 godina), ali i tima do 16 godina. Lukin gost, pored mene, bio je i Nikola Trbović, nekadašnji direktor Omladinske škole Čukaričkog. Moj najveći utisak je Đanluka Pesoto, direktor Omladinske škole Juventusa, koji je tokom čitavog našeg boravka u kampu bio uz nas.

Pojasnio je potom Kaplanović sistem funkcionisanja Omladinske škole Juventusa.

- Budžet škole je šest miliona evra. Gledaju prvenstveno da dovedu decu iz Italije koja prave razliku, a da stranci budu bolji od njihove dece. Pesoto, koji je bio neverovatno ljubazan, objasnio nam je da je izuzetno teško da neki od igrača iz Omladinske škole ode direktno u prvi tim Juventusa, već da moraju da odu zaobilaznim putem. Lično, znao sam naravno da je Juventus veliki klub, ali verujte mi, tek kad sam došao tamo, uverio sam se koliko su zaista veliki.

Kaplanović je govorio o još nekim detaljima iz Omladinske škole torinskog giganta.

- Omladinska škola trenira u kampu u Vinovu, a prvi tim u novom, sagrađenom pored stadiona. Poseduju sve što je potrebno jednoj omladinskoj školi, na najvišem mogućem nivou, sve u cilju maksimalnih uslova za trening i razvoj dece, koja inače žive u kampu pored stadiona. Svaka od mlađih selekcija ima po petoricu trenera, ništa ne prepuštaju slučaju, testove rade na svaka tri meseca – kazao je Veličković, koji još dodaje:

- Juventus u svakoj od tih mlađih selekcija ima po četvoricu-petoricu reprezentativaca. Što se tiče dece koja dolaze sa strane, gledaju da ih što pre dovedu, te da ih prilagode onome što ih čeka u tako velikom klubu kao što je Juventus. Momci nastupaju za mladi tim, ali i u Seriji C, koja je veoma teška za igranje. Na taj način prave dodatnu selekciju, ali opet svi ti momci moraju u prvi tim kružnim putem. Posebno zbog činjenice da Juventus odavno nije imao ovako kvalitetan tim.

Đanluka Pesoto, direktor Omladinske škole Juventusa, inače legenda ovog kluba (za Staru damu igrao od 1995. do 2006. godine), raspitivao se za sistem funkcionisanja mlađih kategorija Čukaričkog.

- Preneli smo mu da u svakoj mlađoj selekciji imamo po nekoliko reprezentativaca, da smo stvorili igrače za prvi tim, sve do detalja... Razmenili smo kontakte, ponudio nam je da neke od naših selekcija odigraju, kad to vreme bude dozvolilo, mečeve sa izabranim selekcijama Juventusa.

Na kraju, Kaplanović je slikovito objasnio kolika je moć Juventusa, pa i u omladinskom uzrastu.

- Mogu samo da pomenem primer Španca Pabla Morena. Juventus ga je doveo direktno iz mladog tima Barselone. Momak je 2002. godište, a jedan je od najtalentovanijih svetskih igrača u svom uzrastu.

Sumirao je Kaplanović minulu polusezonu, koju je Čukarički u Omladinskoj ligi Srbije završio na drugom mestu, sa istim brojem bodova kao Vojvodina.

- Sad smo na pauzi, krećemo sa radom 13. januara. Bićemo potom ponovo na pripremama sa prvim timom na Kipru. Zadovoljan sam onim što smo postigli, plan koji smo zacrtali polako počinje da se ostvaruje, od kad sam preuzeo da vodim 2000. Godište, evo već treću godinu sam sa ovim momcima. Od rezultata je mnog važnije da deca napreduju. Imali smo u prethodnoj reprezentativnoj pauzi pet reprezentativaca, Kamenović, Tedić, Vidosavljević i Terzić su igrali za Srbiju, a Rakonjac za Crnu Goru. Tu je bio i Fratrović, ali je na žalost otpao u poslednji čas. I u 2001. godištu imamo reprezentativce, pomenuću Ignjatovića, Radojičića, Mićovića. Uz sve to, Vidosavljević, Tedić, Šapić i Đorđević su standardni u prvom timu Čukaričkog, a nastavljamo tim putem, siguran sam da ne treba da brinemo za budućnost. Ostaje samo žal za prvim mestom, na kojem smo bili čitavu polusezonu, ali nije to ni toliko bitno – kazao je Kaplanović, koji je otkrio i rivale omladinaca Čukaričkog na pripremama na Kipru:

- Snage ćemo odmeriti sa poljskim Gornjikom, ruskom Lokomotivom iz Moskve, kiparskom Omonijom i litvanskom Suduvom.

Komentari (0)

Napiši Komentar