VESTI FK Čukarički

Tedić: Igraće Čukarički opet Evropu, biću njihov najveći navijač-SlobodanTedić-

Tedić: Igraće Čukarički opet Evropu, biću njihov najveći navijač

Slobodan Tedić je u januaru ove godine i zvanično postao igrač Mančester sitija, a na Banovom brdu će ostati do kraja sezone na pozajmici. Njegov transfer je potvrda odličnog rada Čukaričkog u Omladinskoj školi, ali i opredeljenja da mladi igrači dobiju šansu u prvom timu. Tedić je nedavno, pre polaska na pripreme na Kipar, boravio u Mančesteru, a za naš sajt je sumirao utiske sa Ostrva.

- Sjajno je bilo u Mančesteru tih nekoliko dana. Odradio sam preglede, još neke individualne testove, a bio sam i na meču Sitija protiv Kristal Palasa. Oduševljen sam bio čitavim ambijentom, tribine su bukvalno uz teren, jedino što Siti nije uspeo da pobedi, bilo je 2:2. Bio sam u loži sa roditeljima, bili smo na sjajnim mestima – nasmejao se Tedić, koji je potom nastavio:

- Specifično je to što Siti ima fudbalski kompleks baš u centru grada. Tu je Akademija, ima skoro dvadesetak terena, a koriste ih deca od deset godina do omladinaca. Postoji jedan most koji spaja terene Akademije sa glavnim zdanjem, stadionom „Etihad“. Veći deo vremena sam proveo u Akademiji, ali sam imao prilike da idem i na utakmicu.

Tedić je, kao i većina fudbalera, veliki ljubitelj čuvene igrice „Fantazi“, a iz svog novog kluba uvek ima maksimalnih trojicu igrača.

- To su Bernardo Silva, de Brujne i Aguero. Jesu skupi, ali vrede, donose bodove. Dok je Aguero bio povređen, menjao sam ga sa Žezusom.

Tedić je od novih „poslodavaca“ dobio i savete za buduću karijeru, pa i za prolećni deo sezone koje će provesti u Čukaričkom.

- Rečeno mi je da moj boravak u Sitiju treba da mi bude podstrek da još bolje radim, kako bih jednog dana zaigrao u prvom timu. Takođe, pomenuli su da nigde ne treba da žurim, da će sve doći u svoje vreme. Kazali su mi da se polako privikavam za odlazak u inostranstvo i da ne treba da imam neki pritisak, ali da uvek dam sve od sebe. Plan je da posle ove polusezone gde ću ostati u Čukaričkom, odem na novu, jednogodišnju pozajmicu, najverovatnije negde u Holandiju. Mislim da ta liga prija našim igračima, jedna je od najboljih za razvoj mladih igrača, pogotovo za napadače, s obzirom da ima mnogo golova – istakao je Tedić, koji je potom nastavio:

- Prošle godine sam pomno pratio Ajaks, ta ekipa je „eksplodirala“, igrali su fantastičan fudbal u Ligi šampiona.

Kao i svaki dečak rođen u Novom Sadu, koji je počeo da trenira fudbal, Tedić je imao veliko poštovanje prema karijeri Dušana Tadića.

- On je išao u istu osnovnu školu kao i ja, „Đorđe Natošević“. Kad sam bio klinac, on je već bio zvezda u Vojvodini, dolazio je kod nas, uzimali smo mu autograme. Lično ga ne poznajem, ali sam bio kao klinac već u Vojvodini, dok je on tamo trenirao.

Što se tiče Čukaričkog, Tedić je veoma zadovoljan oni što je ekipa učinila u prvom delu sezone, uz napomenu da bi trebalo da nastave u istom ritmu.

- U prvom delu sezone smo ostvarili sjajan rezultat, najbolji meč smo po mom mišljenju odigrali protiv Partizana. Treba da nastavimo u tom ritmu, ako bude tako, nećemo imati problema da izborimo plasman u Evropu drugu godinu uzastopno. Imamo stvarno težak raspored na proleće, najpre nam dolazi Crvena zvezda. Možda je blaga prednost što ćemo biti domaćini. Uglavnom, sa istim ambicijama ćemo ulaziti u svaki meč, nećemo se braniti, uvek želimo da damo gol i da pobedimo. Nećemo zaboraviti ni Kup, ne vidim razlog da ne pokušamo da osvojimo trofej. U četvrtfinalu smo, do pobedničkog postolja dele nas još tri pobede.

Tedić nije bio preterano ubojit, ali je od ranije poznato da on nije igrač koji „juri“ golove, već više voli da radi za čitav tim.

- Drugačiji sam tip igrača, više radim za ekipu nego za sebe. Golova će biti još više sa godinama, ali ovako volim da igram.

Da li bi potrajala evropska priča Čukaričkog, da ste posle 0:0 u Norveškoj, u revanšu u Beoradu u drugom minutu iskoristili sjajnu priliku protiv Moldea?

- Molde je sjajna ekipa. Sa utakmicama koje smo igrali u Evropi dobili smo veliko iskustvo. Da sam dao tada gol, bila bi to skroz druga priča. Nisam uspeo na najbolji mogući način da dohvatim loptu, na žalost, brzo je stigla kazna. Da sam tad bio precizan, oni bi ušli u nervozu. Taj meč protiv Moldea doživljavam baš specifično, bio je pun stadion, a nismo ih baš mnogo takvih igrali u našim karijerama. Sada sam siguran da ćemo izboriti ponovo plasman u Evropu, a kad odem sa Banovog brda, biću najveći navijač Čukaričkog, ipak sam se fudbalski ostvario ovde i zahvalan sam klubu na svemu što mi je pružio.

Koji su vam najdraži golovi u karijeri?

- Najdraži gol mi je u debitantskoj utakmici protiv Vojvodine, kad smo izgubili sa 6:1. Možda i onaj protiv Crvene zvezde. Jeste da smo obe utakmice izgubili... Ali, bilo je i onih kad smo pobeđivali.

Da li vas protivnički igrači gledaju drugačije, posle potpisa ugovora sa Mančester sitijem?

- Primetio sam da me sad malo više cene, da ulaze u duele sa mnom sa malo više respekta. Ali, trudim se da se ja ne menjam, iako su se neki snovi već ostvarili. Doduše, nisam očekivao da će se sve tako brzo odvijati, iako sam fudbalu posvećen čitavog života.

Tedić je bio inicijator akcije u kojoj je Luka Stojanović postigao „gol decenije“ u duelu protiv Crvene zvezde na stadionu „Rajko Mitić“.

- Odlično smo zatvorili prostor, Gobeljić u tom trenutku nije imao rešenje, ja sam uklizao, brzo ustao i krenuo u kontru, ali sam video da je Luka šutirao sa ogromne udaljenosti, sa naše polovine. Ostao sam u šoku kad je lopta ušla u gol. To je sigurno najlepši gol koji sam video.

Napomenuo je Tedić i da od ranije poznaje šefa struke Čukaričkog Aleksandra Veselinovića i da mu je izuzetno drago da su im se putevi ponovo ukrstili.

- Šef me je kao klinca, sa 15-16 godina, povukao u prvi tim Vojvodine, poznajemo se još od tad. Zvao me je na sastanak tada, napomenuo mi je da ukoliko na prepodnevnom treningu budem dobro radio, da ću ostati sa ekipom. Na žalost, usledila je povreda u reprezentaciji, u međuvremenu i Veselinović je otišao iz kluba, a ja sam prešao u Čukarički, vrlo stabilan klub koji je konstantno u vrhu srpskog fudbala.

Čukarički ima sistem, po kojem za svakog igrača koji odlazi postoji zamena. KaoTedićev naslednik projektovan je Marko Rakonjac, koji je tokom pozajmice u IMT-u pokazao zavidan kvalitet, baš kao i na pripremama na Kipru.

- Dobri smo drugari, među nama nikad nije bilo nikakvih problema, koristimo svaku priliku da jedan drugog ohrabrimo, bodrimo. Klasičan je špic, dobar je igrač, u nekom segmentu smo slični igrači, visoki i mršavi. Imali smo od kog i da učimo prošle sezone, ne smem a da ne pomenem Ognjena Mudrinskog. On je drugačiji tip igrača, ima neverovatan osećaj za gol. Privilegija je bila raditi i igrati sa njim – zaključio je Slobodan Tedić.

Komentari (0)

Napiši Komentar