VESTI FK Čukarički

Sezona 2016/17: Promene na klupi prvog tima, omladinci pisali istoriju-FilipKnežević,FilipStojković,MarkoDocić,AsmirKajević,BorisKopitović,DarkoZorić,PetarJovanović,MiroslavBogosavac,BojanOstojić,Gabrijel-NicolaeEnake,MarkoTomić,AlenMašović-

Sezona 2016/17: Promene na klupi prvog tima, omladinci pisali istoriju

Unazad tri sezone FK Čukarički je dolazio do drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, međutim na kraju poslednje naš klub nije uspeo da se plasira na evropsko takmičenje, jer je domaće prvenstvo ekipa završila na deobi devetog mesta odnosno prvog u plej aut grupi. 

Tokom prvenstva bio je Čukarički i mnogo lošije pozicioniran, pa je malo ko ove godine uopšte očekivao evropske utakmice iako se u nekom momentu to ipak činilo mogućim. Podsetićemo na tok sezone kroz najvažnije klupske momente. 

U prvih devet kola domaćeg prvenstva tim sa Banovog brda bio je na samom dnu tabele sa pet bodova. Daleko ispod očekivanja i može se reći kao ružan san izgledala je u tom momentu naša pozicija. Dogovorena je promena trenera i do polusezone ekipa je poboljšala plasman, dodala 15 bodova odnosno dočekala zimsku pauzu posle ukupno 21. odigrane utakmice na deobi 12. mesta sa 20 bodova. 

Ispostaviće se do kraja regularnih 30. kola da je to bilo nedovoljno za plasman u prvih osam klubova lige odnosno igru u plej ofu. 

Do kraja jesenjeg dela dva puta je promenjen stručni štab prvotimaca uz jedno kolo odigrano na čelu sa potpredsednikom kluba, doskorašnjim igračem, Nenadom Mirosavljevićem i trenerom omladinaca Mihajlom Jurasovićem, koji istovremeno sa omladinskom selekcijom piše klupsku istoriju učešćem u Ligi šampiona mladih. 

Krenućemo od 21. jula 2016. tri dana pre početka domaćeg prvenstva kada je Čukarički, vođen Milanom Lešnjakom, eliminisan na Banovom brdu iz drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope posle poraza od mađaraskog Videotona. Odmah posle toga poraz na Čairu od Radničkog iz Niša i kao da je loš start nagoveštavao sezonu daleko ispod ambicija. 

Podsećamo da je u letnjem prelaznom roku tim oslabljen odlaskom Filipa Stojkovića, Andrije Pavlovića, Filipa Kneževića, Nemanje Stevanovića, Bojana Ostojića i Tijaga Galvaa, ali pojačan sa devet novih igrača, a to su: Asmir Kajević, Marko Docić, Alen Mašović, Aleksandar Jevtić, Darko Bulatović, Marko Tomić, Ismael Fofana, Filip Pajović i Ognjen Ožegović. 

Međutim, prvu pobedu ekipa beleži tek u četvrtom kolu protiv Bačke na Banovom brdu minimalnim rezultatom. Taj meč je pred kraj odigran u skoro neregularnim uslovima zbog obilne kiše, ali našom srećom rezultat se nije promenio. Nova tri boda Čuka upisuje tek u 13. kolu i to sa promenjenim šefom struke. 

Nakon osam odigranih utakmica u kojima je osvojeno ukupno pet bodova odnosno ostvarena dva remija i jedna pobeda, Čukarički je na samom dnu tabele. Milan Lešnjak napušta klupu, a ekipu preuzimaju Mirosavljević i Jurasović do dolaska novog šefa struke Gordana Petrića 22. septembra, koji predvodi tim od desetog kola. Može se reći da je Petrić preuzeo Čukine seniore u najtežem momentu u novijoj klupskoj istoriji i podigao plasman koliko je bilo moguće u datim okolnostima. 

Istovremeno omladinci Čukaričkog, koji su kao domaći šampioni izborili plasman za Ligu šampiona mladih beleže od kraja septembra pozitivne rezultate. U prvoj utakmici u Sloveniji protiv Domžala ostvarili su povoljan - nerešen rezultat i već za tri nedelje na revanšu kod kuće ubedljivo pobedili. Ukupnim rezultatom 5:2 prolaze u drugo kolo Lige šampiona mladih i u tom trenutku su jedina klupska ekipa Srbije na evropskom takmičenju. 

Petrić sa seniorima upisuje dva remija u prvenstvu, poraz od Crvene zvezde i konačno nova tri boda u 13. kolu 22. oktobra odnosno nekoliko dana nakon revanša omladinaca. Prvi tim je tada na Banovom brdu pobedio Metalac sa 2:0 i činilo se da rezultatska kriza polako napušta Banovo brdo. Izgledalo je tada da ima prostora za povratak među prvih nekoliko najbolje plasiranih klubova u Srbiji do kraja sezone. 

Sledi poraz u Superligi u Lučanima od Mladosti, ali i pobeda omladinaca nekoliko dana kasnije u Norveškoj. Čukina mlađa selekcija pobedila je u Trondhajmu Rozenborg u prvoj utakmici drugog kola Lige šampiona mladih, minimalnim, ali povoljnim rezultatom 1:0. Ubrzo i prvi tim dodaje šest bodova u dve prvenstvene utakmice i reklo bi se vraća pobedničku atmosferu u klub. 

Međutim 23. novembra na stadionu Čukaričkog verovatno najtužnija slika cele sezone i u tom mementu neočekivano težak i fudbalski surov poraz u revanšu omladinaca. 

Pripremana je u klubu pažljivo ta utakmica, ostvaren dobar rezultat u prvom susretu i objektivno bolja igra našeg tima u drugom. Nažalost, gosti iz penala u 88. minutu izjednačuju i taman kad su se svi prisutni spremili na igru u produžecima, Rozenborg na isteku meča pukom srećom u poslednjem minutu postiže drugi gol kojim su naši omladinci eliminisani iz daljeg toka Lige šampiona mladih. Mučni momenti za sve u klubu, teški za mlade fudbalere i kraj prvog evropskog takmičenja naše mlađe selekcije. 

Sem važne lekcije i pouke, nekoliko igrača iz omladinske selekcije dobilo je priliku da trenira sa prvotimcima, na kojima su opet sve oči kluba uz tračak nade da će se plasirati među najboljih osam ekipa domaće lige. Matematički je još uvek bilo moguće da se u finišu prvenstva borimo za plasman na evropsko takmičenje, ali to je praktično bilo mnogo teško sprovesti. 

Čukarički nastavlja domaće prvenstvo remijem, pa pobedom, ali onda tri poraza do kraja prvog dela sezone i sporazumni raskid saradnje sa Petrićem. Ekipu preuzima Nenad Lalatović, koji je zvanično predstavljen 26. decembra i kako se ispostavilo najduže je predvodio tokom ove poslednje turbulentne sezone. 

Sledi zimska pauza i pripremni period. Ekipu su napustili Lukas Piasentin, Branislav Janković, Marko Tomić, Darko Bulatović, Ismael Fofana i Stefan Živković, a dolaze Miroslav Bogosavac, Boris Kopitović, Petar Jovanović, Darko Zorić i Nemanja Obradović. 

Lalatović je u svoj stručni štab pored svojih dotadašnjih saradnika trenera Dragana Šarca i Vidaka Bratića uvrstio i pomoćnog trenera omladinaca Čukaričkog Pavla Delibašića sa kojima je nakon priprema na Kipru trgao tim i nizao pobede u nastavku prvenstva. Šest puta po tri boda, dva nerešena rezultata i poraz od Crvene zvezde u preostalih devet kola regularnog dela. Osvojila je ekipa 20 bodova koliko i u jesenjem delu, ali nažalost nije zavisilo sve samo od nas i nastavljamo takmičenje u plej aut grupi… 

Dao je sve od sebe mladi stručnjak i u plaj aut fazi takmičenja - dobijali su prostor mlađi igrači, ekipa postizala više golova, ali te utakmice nisu imale takmičarski značaj. Lalatović ipak ostvaruje klupski rekord sa devet uzastopnih odnosno svim pobedama u gostima, a podsećamo da je prva pobeda na strani poslednje sezone upisana tek u 24. kolu kad je njegov stručni štab preuzeo klupu. Ni prve dve ekipe - Partizan i Crvena zvezda nemaju toliko uzastopnih pobeda na tuđim terenima. 

Čukarički na poslednjem ovosezonskom gostovanju postiže svoj najbolji rezultat odnosno pobeđuje Novi Pazar sa 5:0 čime je protivnik eliminisan iz Superlige, a vredno je svakako podsetiti na pobedu 8. maja nad Crvenom zvezdom na stadionu „Rajko Mitić“ sa 2:1 u revanšu polufinala Kupa Srbije. Ipak, poznati protivnik ide u finale zbog povoljnog rezultata u prvom susretu. 

Važna potvrda za Čukarički i lepa vest na Banovo brdo stižu početkom maja, kada je potpisan vredan ugovor sa belgijskim Brižom o transferu mladog štopera Ehana Mašovića (18), koji je proveo u našem klubu četiri godine u nekoliko selekcija. Činjenica da je njegov kvalitet prepoznat u eminentnom evropskom klubu jasan je pokazatelj kvalitetnog rada na Banovom brdu. 

Kad se podvuče crta ove sezone posle 37 odigranih prvenstvenih utakmica, Čukarički je ostvario po 15 pobeda i poraza i sedam mečeva završio nerešeno. Očekujemo bolje rezultate već od juna kada počinje nova sezona, jer prema rečima Lalatovića ugovorom sa našim klubom na četiri godine ukazano mu je poverenje koje, kako sam je sam istakao, oseća kao dodatnu obavezu da ostvari svoj maksimum. Šef je obećao i da ukoliko bude fer prvenstvo odnosno isti uslovi takmičenja za sve klubove u Srbiji, Čukarički napada titulu u naredne tri godine. 

Komentari (0)

Napiši Komentar