VESTI FK Čukarički

Nenad Mirosavljević: Čukarički će imati još jači tim na proleće--

Nenad Mirosavljević: Čukarički će imati još jači tim na proleće

Čukarički je polusezonu završio na četvrtom mestu na tabeli, iza Crvene zvezde, Vojvodine i Partizana, sa dobrim izgledima da se tu zadrži i na kraju šampionata. Ujedno, ostvaren je plasman u četvrtfinale Kupa Srbije, dok su na međunarodnoj sceni Brđani stigli do drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Rezime učinjenog dao je sportski direktor Čukaričkog Nenad Mirosavljević.

- Možemo da budemo zadovoljni sa dosadašnjim delom prvenstva, okarakterisao bih ga uspešnim. Igrali smo kvalifikacije za Ligu Evrope sa vrlo mladom ekipom, predstavili smo se u lepom svetlu. Naravno da postoji uvek kod svih nas želja za iskorakom više u Evropi. Ove godine smo naišli na do sada najtežeg mogućeg protivnika, Molde, koji je tada bio u špicu forme, kasnije i postao prvak Norveške. Opet, momci su pokazali sav svoj raskoš i talenat, još tada su nagovestili da na njih najozbiljnije može da se računa. To su i dokazali u nastavku prvenstva. Sa druge strane, rezultati su bili više nego dobri. Naravno, uvek to može i gore i dole, i bolje i lošije. Međutim, za sada idemo ka našem cilju, a to je da budemo među tri-četiri najbolja tima, da ponovo izborimo plasman u Evropu. Istakao bih da su naše igre bile vrlo dobre, igre su pratile rezultate – kazao je u uvodnom delu razgovora Mirosavljević.

Na početku sezone, u najavama ciljeva i ambicija, u Čukaričkom su pominjali i afirmaciju mladih igrača, a oni su čini se dobili prostora na Banovom brdu kao nikad do sada.

- Pored igara i rezultata, to je takođe vrlo bitan faktor u funkcionisanju našeg kluba. Najmlađa smo ekipa u Super ligi, bez konkurencije. U poslednjem meču u kalendarskoj 2019. godini na gostovanju Crvenoj zvezdi imali smo u startnoj postavi šest igrača iz naše Omladinske škole. Težićemo da u narednom periodu taj broj bude i veći. Naravno, uz ostvarivanje rezultatskih ciljeva, odnosno izlazak u Evropu. Velika je satisfakcija za sve nas u klubu što se mnogi interesuju za naše igrače. To je potvrda da smo napravili nešto dobro, da momci vrede, čim su drugi veći klubovi pokazali interesovanje za njih – kazao je Mirosavljević, koji je potom dodao:

- Tu pre svega mislim na inostrane klubove. Crvena zvezda i Partizan generalno jesu najveći timovi kod nas i brend, ali u svakom smislu smo uspeli da se približimo njima. Pogotovo smo to dokazali u mečevima koje smo protiv njih odigrali. Crno-bele smo savladali, protiv crveno-belih odigrali u najmanju ruku egal prvo poluvreme sa vrlo mladom ekipom.

Uz sve pohvale plejadi mladih igrača sportski direktor Brđana želeo je da istakne još jednu stvar:

- Velike zasluge za ostvarene rezultate idu onim najiskusnijim igračima, koji daju primer u svemu. Tu su Belić, Puškarić, Docić, Ćirković, Kajević... Podrška su najmlađima. Napravili smo dobru, skladnu celinu, u pravom smislu te fraze smo spoj mladosti i iskustva.

Prethodnih dana, čak i pre završetka polusezone, imena igrača Čukaričkog bila su najčešće pominjana kad su transferi u pitanju. Mirosavljević je naglasio da klub posluje sa jasno postavljenim ciljevima i da se redosled poteza unapred zna.

- Nećemo prodavati po svaku cenu. Naprotiv, Čukarički će pokušati da se pojača, da bude još bolji i jači na proleće, s obzirom da nas očekuje izuzetno težak raspored. Biće tu ekipa koje su pokazale afinitete prema mestu koje vodi u Evropu, i one će se pojačavati. Moramo da napravimo još bolji i respektabilniji tim. Svi igrači su na radaru brojnih klubova. Tedić je već igrač Mančester sitija, traženi su Vidosavljević, Šapić, Petrović, Kovač, Birmančević... Svi oni, i drugi koje nisam nabrojao, napravili su svoju cenu i svoje ime, o njima se priča. Nećemo žuriti, radimo planski, ukoliko po našim procenama bude dobra ponuda i za igrača i za klub, a da pritom imamo adekvatnu zamenu, u tom slučaju možemo da napravimo transfer. Za većinu igrača već imamo alternative, radi se ozbiljno u Omladinskoj školi, neki igrači su već na pozajmicama, sa planom da se vrate na leto, možda već i ove zime ako to bude bilo potrebno. Isto tako, moguće je da neki drugi momci odu na pozajmice, da steknu preko potrebno iskustvo. Uglavnom, te stvari će biti poznate posle zimskih priprema na Kipru – istakao je Mirosavljević.

U Čukaričkom već razmišljaju o nastavku sezone i paklenom rasporedu koji ih očekuje na proleće. Za početak, na Banovo brdo stiže Crvena zvezda, slede gostovanje Radničkom i Nišu, Voždovac kod kuće, pa lučanska Mladost na strani...

- Biće izuzetno teško, ali nije samo nama tako, već i drugim ekipama. Iz tog razloga sam već kazao da moramo da budemo u igračkom smislu još jači, da možemo da nastavimo sa igrama koje smo prikazali prethodne jeseni. Konkurencija za mesta koje vode u Evropu je žestoka, i to nas čini radosnima. Oni nas čine boljima, posebno tu mislim na ekipe kao što su Vojvodina, Radnički, TSC, Voždovac...

Kup Srbije je takmičenje koje tokom jeseni nije bio u fokusu fudbalske javnosti. Ali, na Banovom brdu sa velikom dozom respekta gledaju na najmasovnije domaće takmičenje.

- Najozbiljnije smo pristupili takmičenju u Kupu Srbije, uostalom već u svojim vitrinama imamo osvojeni Kup Srbije. Prebrodili smo prve dve prepreke. Znamo da je i to put koji može da odvede u kvalifikacije za Ligu Evrope.

UEFA je nedavno najavila, a potom i uobličila konkretne reforme u evropskim kupovima, koji će još u narednoj sezoni biti igrani po starom sistemu. Od sezone 2021/22 kreće i Liga Evrope 2, pod radnim nazivom „UEFA Evropa Konferencijska liga“.

- Iskreno, nadam se da će to biti nešto što će klubovima kao što je Čukarički olakšati prolaz u grupnu fazu. Ostaje nam da vidimo kako će se sve odvijati, koliko će u stvarnosti biti lakše. Napravljen je format da malo manji klubovi izbore grupnu fazu tog takmičenja, ali i da nemaju pristup elitnim kupovima. Neće biti lako plasirati se ni u Konferencijsku ligu, biće i tu vrlo kvalitetnih timova. Ali, otom-potom.

Ono što nije tajna, Uprava Čukaričkog kao prioritetan zadatak u cilju osvežavanja igračkog kadra ima dovođenje špica, s obzirom da je gotovo čitav teren pao na Slobodana Tedića.

- Tačno, pokušavamo da nađemo špica, dovešćemo ga u ovom prelaznom roku. Što se ostalih pozicija tiče, dolasci zavise od eventualnih odlazaka, mada sam već pomenuo da imamo i adekvatne zamene u postojećem igračkom kadru. Ne treba sa te strane očekivati velike promene ove zime, Čukarički nije klub koji gomila igrače.

Više od 20 igrača Čukaričkog je od početka ove sezone nosilo dres sa nacionalnim obeležjima, počevši od pionira do mlade reprezentacije Srbije.

- Ponosni smo i zadovoljni svi u klubu zbog te činjenice. Imamo ogroman broj igrača u svim reprezentativnim selekcijama. To je vrlo dobra stvar za nas kao klub, potvrda toga da ti igrači vrede, potvrda našeg dobrog rada. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo imati A reprezentativca, nedavno je to bio Miroslav Bogosavac, mogao bi još neko da krene njegovim stopama.

Na kraju, Mirosavljević je želeo da pohvali suđenje u Super ligi Srbije, uz opasku da Čukarički nije imao zamerki na deljenje pravde.

- Suđenje je ove sezone bilo odlično, čestitam arbitrima i nadam se da će tako biti i na proleće. Nismo imali niti jednu zamerku. Čak i ako je postajala neka greška, ubeđeni smo da nije bilo namere. Naravno, greške se dešavaju, bitno je da nema tendencije – zaključio je Nenad Mirosavljević, sportski direktor Čukaričkog.

Komentari (0)

Napiši Komentar