VESTI FK Čukarički

Luka Stojanović: Uživam u Čukaričkom, i moji sinovi će igrati fudbal na Banovom brdu-LukaStojanović-

Luka Stojanović: Uživam u Čukaričkom, i moji sinovi će igrati fudbal na Banovom brdu

U prvom delu sezone u dresu Čukaričkog blistao je Luka Stojanović. Ofanzivni vezista Brđana potigao je 12 golova, od toga jedan Crvenoj zvezdi na stadionu „Rajko Mitić“, o kojem će se još dugo pričati, sa gotovo 60 metara udaljenosti. Luka je mlad otišao u inostranstvo, posle Partizana izabrao je portugalski Sporting. Promenio je potom još nekoliko klubova i zemalja, pre nego što se skrasio na Banovom brdu.

- Kad sam dobio poziv predsednika Čukaričkog Dragana Obradovića nisam se mnogo dvoumio. Ispostavilo se da je povratak u Srbiju bio odličan, verovatno i najbolji potez u mojoj karijeri. Baš kad sam došao u Čukarički dobio sam i drugog sina, vreme provedeno sa njima u Beogradu je najbolje što sam dobio – kazao je Luka Stojanović, koji je potom nastavio:

- Imao sam problema da se adaptiram na nove zemlje, gradove, druge jezike, ipak sam vrlo mlad otišao u inostranstvo. Želeo sam da pokažem sav svoj talenat, ali sa 18-19 godina nisam mogao to da uradim. Ali, drago mi je da su me navijači i ljubitelji fudbala u Srbiji upoznali. Verujem da je ovo najbolji potez u karijeri, uživam u Čukaričkom. Nadam se da ćemo i ove godine uspeti da izborimo mesto koje nas vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, ovaj klub to zaslužuje.

Kao igrač sa inostranim iskustvom, Stojanović je osoba koja može da poredi strane lige sa domaćim takmičenjem. Ističe vezista Čukaričkog da stvari idu na bolje:

- Fudbal u Srbiji je sve bolji, pogledajte ko samo dolazi u Crvenu zvezdu ili Partizan od igrača. Evo, vratili su se na trenerska mesta Dejan Stanković i Savo Milošević, istinske legende našeg fudbala, sa neverovatnim igračkim karijerama. Nenad Lalatović pravi dobre rezultate sa Vojvodinom, naš šef Aleksandar Veselinović je takođe sjajan stručnjak, ima još odličnih trenera sa ogromnim potencijalom. Igrači od njih mogu mnogo toga da nauče. Ujedno, i kompletan srpski fudbal se poboljšava, tereni su sve bolji u Super ligi, rezultati u Evropi takođe.

Luka igra sezonu karijere, a o tome svedoče i rezultati Čukaričkog, ali i individualni učinak igrača rođenog u Beogradu.

- U Apolonu sam odigrao najbolju karijeru u sezoni, postigao sam 12 golova u čitavoj godini. Nadam se da ću na proleće u Čukaričkom sadašnji učinak popraviti, da ću sada biti najefikasniji od početka karijere. Naravno, ekipu i rezultate Čukaričkog stavljam u prvi plan. Imamo ogroman potencijal, spoj mladosti i iskustva uz odličnu atmosferu donose nam lepe rezultate – istakao je Stojanović.

Kao kruna prošlogodišnjih dobrih igara stigao je i već pomenuti pogodak protiv Crvene zvezde. Luku smo pitali koliko bi vredeo njegov gol, da kao u košarci postoje šutevi za jedan, dva ili tri poena?

- Uh, volim da gledam košarku, uvek su ti koševi preko pola terena oni koji se pamte, vrte po TV špicama. Nadam se da će tako biti i sa golom protiv Crvene zvezde na Marakani, već je to bio gol kola, možda će biti i najlepši pogodak sezone. Izuzetno mi je drag i bitan za moju karijeru, ovo je kruna polusezone u Čukaričkom što se tiče golova. Marketinški je takođe sve to sjajno ispraćeno, gol je imao ogroman odjek.

Da li bi menjao taj gol za pobedu protiv Crvene zvezde na Marakani?

- Ha-ha, teško pitanje baš. Ako bi moglo i jedno i drugo... Ne bih voleo da je bila prečka, ovako je ispalo perfektno. Izutetno drag momenat za mene.

Crvena zvezda je bila poslednji rival Čukaričkog, šampion Srbije biće i prvi naredni protivnik, ovoga puta meč će biti igran na Banovom brdu. Zanimljivo, Stojanović je u tri uzastopna meča postizao golove protiv crveno-belih.

- Protiv Crvene zvezde sam postigao ta tri gola, jedan je bio sa penala, drugi van 16 metara, na poslednjem meču sam otišao korka dalje. Prvi naredni rival su nam upravo crveno-beli, treba da nam bude veliki motiv da probamo da izborimo povoljan rezultat za nas. Čukarički svima izlazi na megdan sa željom da pobedi – kazao je Stojanović.

Može li meč protiv Crvene zvezde da bude prekretnica u sezoni, kao što je to bio prošlosezonski u plej-ofu, kad ste slavili posle preokreta sa 3:2?

- Na našem stadionu smo pobeđivali i Crvenu zvezdu i Partizan. Protiv crveno-belih smo tad na primer gubili sa 2:0, pa smo uspeli da preokrenemo. Nema mnogo ekipa u Srbiji takav mentalitet. Zvezda je veliki klub, igrala je u Ligi šampiona, imaće i oni mnogo motiva na debiju novog trenera.

Luka je ponikao u Partizanu, ali ističe da protiv Crvene zvezde neće „igrati za crno-bele“, već za svoj klub, Čukarički.

- Uvek igramo za sebe, ostali nas ne zanimaju. Čukarički je napravio brend, sve je krenulo od kako je Dragan Obradović preuzeo klub i svake godine je sve bolje. Mislim da to može da bude primer i ostalim ekipama kako treba da rade. Najbitnije je da igramo dobro, da sakupljamo bodove, s obzirom da nam predstoji teška borba za Evropu. Prošle sezone taj preokret nam je doneo Evropu, možda i ove bude prekretnica. Uživali smo u mečevima na međunarodnoj sceni, to je velika privilegija, da prezentujete srpski fudbal van granica naše zemlje.

Stojanović je istakao da se uvek rado seti duela protiv Moldea na Banovom brdu, s obzirom da je atmosfera tada bila sjajna, a stadion ispunjen do poslednjeg mesta.

- Već sam rekao da se igra lep fudbal na Banovom brdu, uvek pada dosta golova, može da se vidi dosta dobrih poteza. To nas krasi i ove sezone. Ljudi kaže da ne žele sa porodicom na utakmicu, ali mislim da kod nas baš imaju sve uslove da uživaju, kao na primer i na stadionu Voždovca. Ne moramo da imamo navijače u pravom smislu te reči, dovoljno je da na naše mečeve dođu svi koji vole fudbal, pozivam ih da od proleća uživaju u utakmicama na Banovom brdu.

Otkrio je Stojanović i ko su mu sportski uzori, a oni zanimljivo nisu iz sveta fudbala.

- Volim da gledam košarku, posebno uživam u potezima Nikole Jokića. Mislim da je on već sada jedan od najboljih naših košarkaša u istoriji, pravi neverovatne rezultate u duelima sa najvećim svetskim zvezdama. Treba mu davati što veću podršku. Mogao bih da povučem paralelu, ono što je on učinio je kao na primer kad bi Slobodan Tedić uskoro zaigrao na vrhunskom nivou za svoj novi klub, Mančester siti. Jokić je iz Mege prešao direktno u NBA ligu, nadam se da bi Tedić uskoro mogao da bude jedan od najboljih igrača u najboljoj fudbalskoj ligi na svetu – kazao je Stojanović, koji je potom dodao:

- Naravno, ne smem da zaboravim Novaka Đokovića, za mene lično, ali i za čitavu Srbiju je on velika inspiracija. Obožavam da gledam njegove mečeve, to nam je godinama već glavna zanimacija na pripremama na Kipru, s obzirom da se one preklapaju sa Australijan openom. Novak nas je sve navikao na velike pobede i trofeje. On je svakako najbolji srpski spotista svih vremena.

Nije Luka zaboravio ni svoj kraj u kojem je odrastao, ni sport koji nije toliko popularan, ali ga on obožava.

- Mali fudbal najviše volim. Nema deteta u Beogradu koje se nije bavilo tim sportom, makar na nekom terenu u kraju. KMF Konjarnik ove sezone obeležava 40 godina postojanja, počeo sam tu karijeru, bio sam kapiten dokle god sam mogao da igram uporedo sa velikim fudbalom. Sada svaki slobodan trenutak koristim da ih podržim, ove godine igraju drugu ligu. Budu uvek pune tribine, nekad se našalim, pa kažem, „eh da je ovo nama na Banovom brdu“. Momci u Konjarniku igraju iz ljubavi, a taj sport je prilično potcenjen.

Vratio se potom Stojanović na tekuću sezonu, u kojoj Čukarički ima ambicije da ponovo izbori plasman u Evropu, ali ujedno i da afirmiše što veći broj mladih igrača.

- Uz ovoliki broj mladih igrača, izvukli smo dosta dobrih pouka, a opet i osvojili 40 bodova. Imamo lepu zalihu pred nastavak sezone, sasvim je korketno za sada. Lično, ne bih pogodio da sam pričao koliko ću golova postići. Opet, svi smo tu negde, rivali nas teraju da igramo što bolje, već sam kazao da nas očekuje velika borba. Svi imaju motiv više kad igraju protiv Čukaričkog, koji je izrastao u ozbiljan klub, ne samo u Srbiji, već smo zanimljivi svima i u evropskim okvirima. Manje ekipa, da ih tako nazovem, žele da nam skinu skalp, kao nekad Partizanu i Crvenoj zvezdi. Na nama je da se trudimo da im ne damo da nas skrate za bodove, posebno na Banovom brdu. Kalendarsku godinu na našem terenu smo završili bez poraza, što je neverovatan podvig. Pročulo se to i van Srbije, svaki takav podatak mnogo znači klubu. Imponuje mi što sam bio deo svega toga.

Prvi naredni meč Brđani će igrati protiv Crvene zvezde, ali je raspored težak i posle duela na Banovom brdu. Sledi gostovanje Radničkom u Nišu, te dueli protiv Voždovca, lučanske Mladosti...

- Imamo težak raspored, ali treba verovati da možemo da produžimo niz nepobedivosti na Banovom brdu. Dolazio nam je Partizan dva puta, Zvezda takođe, nisu nas pobeđivali, neka se tako nastavi. Ne razmišljamo za sada dalje od meča protiv lidera prvenstva. Naravno, znamo kakav nam je raspored, da posle idemo u Niš, ali ima vremena za to. Dejan Stanković je veliko ime, svi smo ga gledali kao klinci, od njega je mnogo zavisilo na terenu. Bio je i kapiten reprezentacije Srbije, sva deca, pa i ja, ugledali smo se na njega. Želim mu da potane još bolji trener nego što je bio igrač.

Lukin otac Zoran bio je golman u Čukaričkom, sada je on nastavio tradiciju da Stojanovići igraju na Banovom brdu. Luka veruje da će i njegovi sinovi krenuti tim stopama.

- U Čukaričkom, od baze do omladinaca, ima više od 250 dečaka koji se bave fudbalom. Mnogo je lepo kad vidite da ih fudbalu uče igrači koji su ranije nosili dres Čukaričkog, a potom su imali sjajne karijere, čak i u inostranstvu. Tu su Lazar Popović, Slobodan Dinčič, Velja Kaplanović i ostali... U klubu je i Ivan Todorović, takođe igrač sa bogatim iskustvom. Ta deca su budućnost Čukaričkog. A verujem da ćemo gledati Stojanoviće u Čukaričkom i u budućnosti – sa osmehom je završio intervju Luka Stojanović.

Komentari (0)

Napiši Komentar