VESTI FK Čukarički

Đorđe Aćimović Đulika: Čukarički je među prva tri tima u Srbiji!--

Đorđe Aćimović Đulika: Čukarički je među prva tri tima u Srbiji!

Jednu od najboljih omladinskih škola u Srbiji bez dileme ima Čukarički. Klub sa Banovog brda postao je prepoznatljiv i po ovom segmentu poslovanja, kadeti i omladinci su visoko kotirani prethodnih godina, mnoštvo klinaca koji nose belo-crne boje često su u raznim reprezentativnim kategorijama, brzo oni najbolji „isplivaju” u prvi tim... Međutim, Čukarički je postao poznat i po radu sa dečacima koji čine prve fudbalske korake. A kad se pominje ovaj deo priče na Banovom brdu jedno ime je iznad ostalih – Đorđe Aćimović Đulika, koordinator škole fudbala Čukaričkog.

Iz baze nam je u takmičare ušla generacija momaka 2006. godišta. Od kad sam došao u klub, ovo je treća generacija koja je krenula tim putem. Pokazalo se i rezultatima, brojem talentovane dece i njihovom obukom da je to pravi način. Tragovi rada se vide. Sada imamo po tridesetak dece po generaciji, oko 150 ukupno, od 2007. do 2011. godišta – objasnio je na početku razgovora Aćimović.

Popularni Đulika je istakao da je zadovoljstvo raditi sa decom, te da je sada sve mnogo lakše nego na početku, kad je došao na Banovo brdo.

– Sada je sve lakše i lakše. Prve godine je bilo potrebno postaviti osnove, bilo je problema sa organizacijom, nedostajalo je ljudi, mnoge stvari smo podigli na viši nivo. Sada imamo i odvojene grupe, decu koja su talentovanija i one koje čekamo. Ovi prvi imaju i individualne treninge, to je novina koju smo uveli. Radili smo razna testiranja, svake godine nešto dopunjujemo.

Aćimović je prethodno radio u Crvenoj zvezdi, svoje bogato iskustvo preneo je i na „bazu” Čukaričkog.

Prethodno sam bio u Crvenoj zvezdi, kad sam došao u Čukarički, iskreno, video sam veliku razliku, a iste su nam bile želje. Čukarički takođe želi da ima talentovanu decu koja reprezentuju klub. Prvi počeci su bili najteži, mislim na period od dve godine pre nego što sam došao. Bilo mi je lakše zbog prethodnog iskustva, nisam morao ništa da izmišljam, nego sam probao da prenesem od treninga do skautinga, liga i odlazaka na turnire ono što sam radio u Zvezdi.

Brđani su sada jedan od najpoželjnijih rivala na brojnim turnirima širom Srbije, ali i u inostranstvu.

Čukarički je došao do tog nivoa da je svuda rado viđen gost, skoro svake nedelje bar po jedna selekcija ide na razne turnire. Iskoristio sam brojna ranija poznanstva, preusmerio sam saradnike iz regiona ka Čukaričkom, to nam je dalo novi zamajac. Imamo i decu sa strane, naravno u manjem broju nego Zvezda i Partizan, ali nam je skauting zaista odličan – rekao je Aćimović, koji je potom nastavio:

Da bismo došli na nivo da možemo da pariramo Crvenoj zvezdi i Partizanu, morali smo da napredujemo u svim segmentima. Deca koja nam sada dolaze sa strane su samo kvalitet više, oni su šlag na torti. Prvobitna selekcija je u Beogradu, u svakoj generaciji imamo maksimalno troje ili četvoro dece sa strane. Možemo da ih dovedemo i više, ali odaberemo one koji su najbolji. U generaciji 2007. godišta imamo četiri momka koja su, po mom mišljenju najbolja u Srbiji, bolja od onih u Zvezdi ili Partizanu. Vodimo posebnu brigu o njima. Iskreno, veoma je teško zadržati ih, ali nije neostvarljivo. Klub deci i roditeljima izlazi u susret, kod nas su turniri i lige besplatni, ulažemo u njih.

Podsetio je Aćimović da na početku njegovog rada u Čukaričkom klub nije imao baš najbolje rezultate, ali je pohvalio sve trenere koji su uključeni u rad sa najmlađim dečacima, te je istakao i njihove zasluge.

Kad smo krenuli u ovu priču, na prvim turnirima smo brzo ispadali. Podigli smo treninge na viši nivo, napravili bolju organizaciju, radili smo na edukaciji trenera. Imali smo po jednog trenera u svakoj generaciji, sada svako od njih ima bar jednog, negde i dva pomoćnika. Sve to je dalo rezultat. S obzirom da se ovde ne plaća članarina i da klub dosta ulaže, moramo da imamo visoke kriterijume. Imali bismo 500 dece, jednostavno moramo da napravimo selekciju u tom uzrastu, posebne zahteve i treninge. Trenutno smo među prva tri tima u Srbiji, uz Crvenu zvezdu i Partizan – rekao je Aćimović, koji je još istakao:

Sa 14-15 godina je već teško dovesti igrača, to je i prilično skupo. Nije samo to, nego što nemaju ni pripadnost klubu, kao deca koja su ponikla ovde. Naša deca pobeđuju i Zvezdu i Partizan, već dve-tri godine putuju zajedno, stvaraju se prijateljstva... Naravno, ako je to kvalitetno, idu dalje.

Čukarički je stvorio odlične uslove i za najmlađe, deca su „sklonjena sa ulice”, a pored fudbala momci stiču i prijateljstva za ceo život.

Baza raste, naša obaveza je da klubu stvorimo dobre generacije, jer nam je klub omogućio da dobro radimo. Ovo sve košta, ali mislim da košta manje nego efekat koji dobijamo. Naša deca su privržena klubu, navijaju za ovaj klub.

Pobrojao je potom Aćimović turnire na kojima je Čukarički učestvovao u avgustu, ali je pomenuo i izazove koji ih očekuju u septembru:

Poslednji turnir smo igrali krajem avgusta u Čačku, sa generacijom 2007. i 2009, te dve generacije su osvojile turnir. Generacija 2010. je osvojila drugo mesto, poražena je od Zvezde u finalu sa 3:1. Eto na primer Zvezda tu već ima decu sa strane, a nama su u najmlađim generacijama deca sa lokala. Pre toga smo igrali u Paraćinu, generacija 2008. je bila prva. Nastupali smo u Ćićevcu, išli smo u Valjevo... Od narednih turnira generacija 2010. će ići u Smederevo, a dve godine stariji dečaci na turnir u Šabac. Posle toga nam kreću beogradske lige. Tu nekad prijavimo i mlađe dečake da igraju sa starijima, nije nam rezultat prioritet.

Čukarički je pokrio i sve regione u Srbiji kroz tehničku saradnju sa nekim klubovima.

Napravili smo tehničku saradnju sa nekoliko klubova, Gaučosima iz Čačka, Radničkim iz Sremske Mitrovice, Petrikom iz Novog Sada, Crvenom zvezdom Zlatibor, uskoro će biti Čukarički Zlatibor u perspektivi, OFK Požegom... Roditelji su prepoznali da smo klub koji najviše vodi računa o deci – zaključio je Aćimović.

Komentari (0)

Napiši Komentar