VESTI FK Čukarički

Direktor Omladinske škole Igor Matić: Čukarički uz rame večitima--

Direktor Omladinske škole Igor Matić: Čukarički uz rame večitima

Omladinska škola Čukaričkog i ove sezone je ponos kluba sa Banovog brda. U prvom timu belo-crnih trenutno je dvocifreni broj igrača stasalih u školi Brđana, a ono što raduje direktora Omladinske škole Igora Matića je najava nastavka tog trenda.

– Dosta je dobrih stvari, i što se tiče igračkog kadra, ali i trenerskog. U ovom trenutku u Omladinskoj školi imamo izuzetno dobar potencijal, mnoštvo reprezentativaca. Suština svega je da nastavimo sa još boljim i kvalitetnijim radom, iz dana u dan – kazao je Matić, nekadašnji kapiten Čukaričkog, sada direktora Omladinske škole.

U odnosu na prošle sezone uvedene su brojne novine, Matić ističe neke od njih:

– Potenciramo individualni rad sa mladim igračima, to smo podigli na viši nivo, treneri svakodnevno rade i pjedinačno sa igračima. Doveli smo kondicionu spremu na zavidan nivo, takođe se radi na dnevnom nivou. Imamo plan i program novog kondicionog trenera prvog tima Milovana Kneževića, koji u dogovoru sa trenerima u Omladinskoj školi sprovodi individualni rad – kazao je Matić, koji je još dodao:

– Posebno smo ponosni na novinu koju smo uveli u dogovoru sa šefom struke Aleksandrom Veselinovićem, najtalentovaniji dečaci 2001. i 2002. godišta priključeni su radu sa prvim timom, bar jednom nedeljno. Mnogo će im značiti da vide kako tu funkcionipu stvari, „skidaju” se pored Bogosavca, Puškarića, Docića, Kajevića... Oni im daju primer kako bi trebalo da se ponašaju u narednom periodu. Najiskusniji prvotimci se prema tim dečacima odnose na pravi način. Pokazuju i na terenu i van terena da su pravi sportsmeni, lideri. Imaju ogromno iskustvo iza sebe, mladi igrači mogu samo mnogo da nauče od njih. Treba da im bude čast i privilegija da budu pored njih.

Omladinci Čukaričkog su prošle sezone bili vicešampioni Srbije, sada su rezultati nešto lošiji, ali ne i zabrinjavajući.

- Ove sezone Omladinsku ligu igramo sa mlađom selekcijom, dosta je tu dečaka koji su 2002. godište, za razliku od Crvene zvezde, Partizana, Brodarca, koji koriste igrače 2000. godište. Imamo prava na tri igrača tog godišta, mi samo ponekad koristimo Nikčevića. Poseduju naši momci ogroman potencijal, iako možda igre ne prate rezultatski deo trenutno. Siguran sam da će kroz utakmice biti sve bolji. Ti momci zbog sebe treba da imaju takmičarski žar. Ipak, ne bi trebalo da bude poraza kod kuće od Napretka, TSC-a. Uz te pobede bili bismo na drugom, trećem mestu – rekao je Matić, koji je još dodao:

- Najvažniji je taj potencijal, a već se nazire koji bi momci mogli uskoro u prvi tim. Procentualno, izuzetno su talentovana generacija. Već imamo Vidosavljevića koji je u prvom timu, golmana Mićovića takođe, Radojičić i Ignjatović su reprezentativci... Što se tiče generacije 2002. godišta, u jednom trenutku smo imali pet reprezentativaca.

Matić je pohvalio kadetsku selekciju Brđana, koja igra zapaženu ulogu u šampionatu, trenutno se ti momci pod komandom Nikice Klinčarskog nalaze na drugom mestu.

- Oni su možda i najtalentovanija generacija u klubu, imaju ogroman individualni kvalitet. Zadovoljan sam kako to izgleda.

Omladinska škola Brđana je već nadaleko poznata, mnogi je porede sa školama večitih rivala, Crvene zvezde i Partizana. Rezultati Brđana ove sezone protiv crveno-belih govore tome u prilog.

– Rezultat nije primarna stvar, ali pogledao sam dosta utakmica, svih naših selekcija. Deca odlično rade, napreduju, na njima je samo da treniraju. U ovom treutku smo rame uz rame večitima, kroz trenažni proces, kroz broj igrača u reprezentativnim selekcijama, a svakako ispred u broju onih koji su krzo našu školu došli do prvog tima Čukaričkog. Za ponos je da su sve naše selekcije u prethodnom periodu, od petlića do kadeta, bile bolje od Crvene zvezde, jedino su omladinci remizirali. Ponosan sam kako smo izgledali u mečevima protiv najjačih protivnika.

Prošle sezone Čukarički je u mlađim kategorijama učestvovao na brojnim turnirima širom zemlje, ali i u inostranstvu.

- Posebno će nam u fokusu biti neki od međunarodnih turnira narednog proleća. Momci tu steknu veliko iskustvo, protiv sjajnih rivala. Ujedno, mi vidimo kako oni selektiraju i dobijaju igrače. I nama kao klubu to mnogo znači. Pored beogradske dece, skauting služba Čukaričkog ne zapostavlja ni decu „sa strane“. - Sve su to deca koja su praćena i selektirana. Ni jedno dete nismo doveli sa strane da nisu prošli našu selekciju. Sve sam ih lično i ja gledao, siguran sam da su ta deca talentovana. Ali, pred njima je dalek put, od mnogo faktora zavisi hoće li postati igrači.

Na kraju, direktor Omladinske škole Čukaričkog želeo je da doda jednu bitnu činjenicu:

- Ne mogu sva deca da postanu igrači. Zbog toga, kroz sport treba da ih spremamo pre svega da budu dobri ljudi. Jedna studija u Velikoj Britaniji pokazuje da će tek 0,5 odsto devetogodišnjaka ostvariti profesionalnu karijeru u fudbalu. U Italiji, na 65.000 igrača tek jedan zaigra u Seriji A. Dakle, deci i roditeljima treba predočiti da osim fudbalske karijere, postoje i druga zanimanja koja i te kako mogu da donesu stabilan i ispunjen život svojstven sportistima. Pa čak i više od toga. Sport može da ima veliki udeo na njih u životu, pa i ako ne postanu fudbaleri. Bitno je da roditelji ne vrše pritisak na decu da moraju da postanu igrači. Mi se trudimo da deca dobiju šansu u prvom timu, ali ne mogu svi da budu prvotimci – jasno je istakao Matić.

Komentari (0)

Napiši Komentar