VESTI FK Čukarički

Čukini stranci: Od Lukasa Pijasentina do Ričarda--

Čukini stranci: Od Lukasa Pijasentina do Ričarda

U novijoj istoriji kluba, od sezone 2012/13, u Čukaričkom je nastupalo 15 stranih igrača. Ne računajući naravno momke iz bivše Jugoslavije, kojih je bilo u mnogo većem broju. Prvi su na Banovo brdo stigli Brazilac Lukas Pjasentin i Čileanac Sebastijan Gerero. Prvi je ostavio dubok trag u Čukaričkom, za Brđane je igrao do 2017. godine, ima ukupno 103 utakmice u belo-crnom dresu. Štoper iz Brazila je postigao i deset golova, a učestvovao je u istorijskom uspehu kluba, osvajanju Kupa Srbije 2015. godine. Gerero je igrao na poziciji napadača, ali nije stigao da debituje za Čukarički.

U sezoni 2014/15 Brđani su bili jači za još dvojicu igrača iz inostranstva, u klub su stigli Nigerijac Ugo Ukah i momak iz Gane Obeng Regan. Ukah je imao bogatu karijeru, bio je između ostalog član Kvins Park Rendžersa, poljskih timova Viđeva iz Lođa i Jagelonije, odakle je i stigao među belo-crne. Nekadašnji reprezentativac Nigerije odigrao je 16 mečeva za Čukarički. Regan je u Čukarički stigao iz Napretka, za Brđane je odigrao 69 mečeva, postigao je pet golova. Zanimljivo, Regan se još uvek bavi fudbalom, trenutno je član RFK Novog Sada, ekipe koja igra u Prvoj ligi Srbije. I Regan i Ukah su bili deo ekipe koja je osvojila Kup Srbije.

Naredne sezone na Banovo brdo su stigla još dva zvučna inostrana pojačanja, Li Adi i Tijago Galvao. Prvi je rođen u Gani, a na Banovo brdo je stigao iz zagrebačkog Dinama. Za Čukarički je odigrao svega deset utakmica. Galvao je Brazilac, pre dolaska na Banovo brdo bio je član moldavskog Šerifa. Za Čukarički je odigrao 13 utakmica, postigao je jedan gol.

U sezoni 2016/17 u Čukarički je stigao i Ismael Beko Fofana, momak iz Obale Slonovače, prethodno je bio član Partizana. Za belo-crne je odigrao 33 utakmice, postigao je sedam golova. Dve godine kasnije član Čukaričkog je postao Samuel Ovusu, prethodno igrač surduličkog Radnika. Sjajnim partijama momak iz Gane postao je i reprezentativac svoje zemlje, nastupao je na Kupu Afričkih nacija baš kao igrač Čukaričkog, a ostvario je transfer u Al Fejhu iz Saudijske Arabije. Na početku tekuće sezone Ovusu se vratio na Banovo brdo, a u dva mandata sakupio je ukupno 90 mečeva, postigao je 12 golova.

Od sezone 2019/20 Čukarički je imao još četvoricu stranih igrača, na Banovo brdo stigli su Holanđanin Mink Peters, Senegalac Ibrahima Endijae, Nigerijac Vinsent Eze i Kolumbijac Dilan Ortiz. Peters je došao kao zvučno ime, prethodni klub bio mu je Real Madrid, ali se na Banovom brdu nije najbolje snašao, nije odigrao niti jedan zvanični meč.

Eze je stigao iz novosadske Vojvodine, odigrao je 25 utakmica za Brđane, postigao je pet golova. Sa Banovog brda otišao je u beloruski Šahtjor iz Soligorska. Ortiz koji je igrao na mestu napadača, nastupao je sedam puta za Čukarički, postigao je jedan pogodak. Ibrahima Endijae je ostavio sjajan utisak u klubu čiji je i dalje član. Na Banovom brdu je boravio u dva navrata, između kojih je bio član Al Hilala iz Južnog Sudana. Za Čukarički je odigrao 95 mečeva, postigao je 18 golova.

Na početku sezone 2021/22 među belo-crne iz Grafičara stigao je Jamajkanac Norman Kempbel. U Čukaričkom je odigrao 15 mečeva. Pravo osveženje ne samo za Brđane, već i za srpski fudbal bio je Mohamed Badamosi, koji je došao na pozajmicu iz belgijskog Kortrajka. Gambijac je u 23 utakmice postigao 11 golova, trenutno je najbolji strelac ekipe sa Banovog brda.

Nedugo posle njega, takođe iz belgijskog Kortrajka na pozajmicu stigao je Sambu Sisoko, Momak koji je igrao za selekciju Malija do 20 godina odigrao je sedam mečeva za Čukarički u jesenjem delu sezone. Ričard Dos Santos De Almeida je 16. stranac u novijoj istoriji Čukaričkog.

Komentari (0)

Napiši Komentar